Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Pametna guma Dunlop komunicira s automobilom

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 09.04.2014. 10:10

Dunlop 

Pametna guma Dunlop komunicira s automobilom

Pametna guma Dunlop komunicira s automobilom

Riječ „pametno“ ulazi i u gumarsku terminologiju - Dunlopova guma ima ugrađen bezbaterijski čip koji računalu automobila šalje informacije o njezinim svojstvima.

Na osnovu prikupljenih informacija od čipa ugrađenog u gumu moguće je poboljšati vozne karakteristike automobila u zavojima i pri kočenju, a postiže se i stabilnost vozila. Bezbaterijski čip koristi naprednu tehnologiju koja omogućuje prijenos informacija između gume i računala na armaturnoj ploči automobila. Prednost smještaja čipa u gumu, a ne u naplatak je što se naplatak prilikom zamjene ne može oštetiti.

Informacije koje se izmjenjuju su identifikacijski podaci o gumi, tlak i temperatura gume, a nakon što središnji računalni sustav zaprimi sve te podatke slijedi automatsko poboljšanje uzdužnog i bočnog upravljanja što donosi bolje vozne značajke. Nadalje, osigurava se i kraći put kočenja pomoću ABS kočnica, bolja je reakcija u zavojima, bolje je držanje smjera vožnje ravno naprijed itd.

Inače, predstavljena tehnologija za sada je u fazi testiranja, a gume na kojima je korišten čip su Dunlop SportMaxx RT, zasnovane na trkaćoj tehnologiji.

Dunlop koncept pametne gume s  ugrađenim bezbaterijskim čipom (2)

Dunlop koncept pametne gume s ugrađenim bezbaterijskim čipom

Pročitajte test 33 ljetne gume za sezonu 2014

Ključne riječi:
čip Dunlop guma pametna guma SportMaxx RT
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs