Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Pametna guma Dunlop komunicira s automobilom

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 09.04.2014. 10:10

Dunlop 

Pametna guma Dunlop komunicira s automobilom

Pametna guma Dunlop komunicira s automobilom

Riječ „pametno“ ulazi i u gumarsku terminologiju - Dunlopova guma ima ugrađen bezbaterijski čip koji računalu automobila šalje informacije o njezinim svojstvima.

Na osnovu prikupljenih informacija od čipa ugrađenog u gumu moguće je poboljšati vozne karakteristike automobila u zavojima i pri kočenju, a postiže se i stabilnost vozila. Bezbaterijski čip koristi naprednu tehnologiju koja omogućuje prijenos informacija između gume i računala na armaturnoj ploči automobila. Prednost smještaja čipa u gumu, a ne u naplatak je što se naplatak prilikom zamjene ne može oštetiti.

Informacije koje se izmjenjuju su identifikacijski podaci o gumi, tlak i temperatura gume, a nakon što središnji računalni sustav zaprimi sve te podatke slijedi automatsko poboljšanje uzdužnog i bočnog upravljanja što donosi bolje vozne značajke. Nadalje, osigurava se i kraći put kočenja pomoću ABS kočnica, bolja je reakcija u zavojima, bolje je držanje smjera vožnje ravno naprijed itd.

Inače, predstavljena tehnologija za sada je u fazi testiranja, a gume na kojima je korišten čip su Dunlop SportMaxx RT, zasnovane na trkaćoj tehnologiji.

Dunlop koncept pametne gume s  ugrađenim bezbaterijskim čipom (2)

Dunlop koncept pametne gume s ugrađenim bezbaterijskim čipom

Pročitajte test 33 ljetne gume za sezonu 2014

Ključne riječi:
čip Dunlop guma pametna guma SportMaxx RT
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 6. prosinac 1976.

12-6-1976 O'Neal postavila novi rekord

O'Neal postavila novi rekord

Na današnji dan, Kitty O'Neal je postavila novi brzinski rekord za žene. Upravljajući raketno vozilo Moticator SM1, O'Neal je u pustinji Alvard postigla brzinu od 844 km/h. Prosječna brzina joj je iznosila 825 km/h čime je postigla novi rekord za žene.

vs