Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Treba li guma biti nova kada ju kupujete?

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 27.12.2013. 01:17

Savjeti 

Treba li guma biti nova kada ju kupujete?

Treba li guma biti nova kada ju kupujete?

Trebate li pristati na kupnju novih guma koje su stare godinu? Koliko je to zaista bitno? Otkrivamo.

Svaka automobilska guma na sebi ima oznaku DOT koja označava u kojem je tjednu i godini guma proizvedena. Mnogi prilikom kupnje pitaju za godinu proizvodnje te ne žele kupiti gumu koja nije iz kalendarske godine u kojoj se guma kupuje.

Ipak, proizvođači guma, vulkanizeri, nacionalna udruženja distributera guma kao i gumarski časopisi slažu se da nema poznatih znanstvenih i tehničkih podataka koji određuju maksimalnu starosnu granicu za nove, nerabljene gume za putnička i laka teretna vozila. Ali, svi se slažu s jednim: gume se moraju skladištiti u odgovarajućim uvjetima. Gume nisu pokvarljiva roba tako da je mjesto na kojem ih se čuva najbitnije.

Ljetna guma

Svjetsko udruženje proizvođača autoguma i naplataka (European Tyre and Rim Technical Organization, ETRTO) u svojoj službenoj publikaciji navodi preporuke o čuvanju guma, zračnica i štitnika, a ovaj dokument nema zakonsku vrijednost. U tim se preporukama ne definira krajnji rok u kojem guma mora biti prodana, ali govori o pravilnom čuvanju guma kako bi one zadržale svoja svojstva. Pravilno čuvanje osigurava zaštitu od visoke temperature, odnosno od prevelikih promjena temperature, vlažnosti, ozona, UV-zraka, ulja i agresivnih kemikalija.

Pod nove mogu se prodavati gume starosti do šest godina, smatraju u Velikoj Britaniji, dok britansko udruženje distributera autoguma NTDA preporučuje maksimalno pet godina od dana proizvodnje.

Savez njemačke gumarske industrije, Savez industrije autoguma i Udruženje vulkanizera Njemačke također navode da su autogume nove u dobi do pet godina, a ddokumenti spomenutih organizacija ne govore o tome da se gume nakon isteka spomenutih razdoblja više ne smiju prodavati, odnosno da su neupotrebljive, već da ih prije prodaje ili uporabe mora pregledati stručnjak, odnosno mora se dobiti mišljenje proizvođača.

Što je sa starosti guma tijekom korištenja na vozilima? Neke značajke guma tijekom upotrebe e mijenjaju zbog stalnog habanja kao i smanjivanja dubine utora u dezenu gaznoga sloja.

I dok se neke značajke s vremenom pogoršavaju, druge se poboljšavaju. Na primjer: otpor na akvaplaning i otpor na habanje na mokroj cesti općenito se smanjuju, dok se upravljivost na suhoj površini i stupanj istrošenosti optimiziraju.

Ključne riječi:
Goodyear Gume ljetne gume zimske gume
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.