Autor: m.s. Objavljeno: 03.10.2013. 12:10

Velika Britanija 

Pametna cesta

Pametna cesta

Prva internetski povezana autocesta postavlja se u Velikoj Britaniji, u dužini od 80 km

Velika Britanija tako će dobiti prvu internetski povezanu autocestu koja predstavlja i dio razvoja autonomnog prometnog sustava, a cesta će se nalaziti između Felixstowea i Birminghama. Cilj ovog projekta je da pripremi zemlju na buduće tehnologije poput bežičnih punjača električnih automobila za punjenje električnom energijom u pokretu te prometnog sustava namijenjenog autonomnim vozilima bez vozača. Mrežu na cesti postavljaju britansko Ministarstvo transporta, teleoperater BT te startup tvrtka iz Cambridgea Neul.

Kako donosi portal Vidi.hr, ne radi se o Wi-Fi mreži namijenjenoj za surfanje Internetom u automobilima već o senzorskoj mreži spojenoj na Internet koja pomoću senzora na cesti i senzora na automobilima prikuplja, obrađuje i šalje podatke centralnom sustavu za upravljanje prometom, koji automatski prilagođava maksimalne dopuštene brzine (oznake na informacijskim pločama), kako bi promet uvijek tekao glatko.

Više na Vidi.hr.

Ključne riječi:
Internet pametna cesta Velika Britanija
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 17. listopad 1994.

10-17-1994 Najduža vožnja taksijem

Najduža vožnja taksijem

Nakon 42.350 prijeđenih kilometara vozač taksija Jeremy Levine i dvoje putnika Mark Aylett i Carlos Aresse vratili su se u London s puta do Rta dobre nade u Južnoj Africi. Putnici su za avanturu platili nevjerojatnih 40.000 funti (oko 65.000 eura).

vs