Autor: m.s. Objavljeno: 03.10.2013. 12:10

Velika Britanija 

Pametna cesta

Pametna cesta

Prva internetski povezana autocesta postavlja se u Velikoj Britaniji, u dužini od 80 km

Velika Britanija tako će dobiti prvu internetski povezanu autocestu koja predstavlja i dio razvoja autonomnog prometnog sustava, a cesta će se nalaziti između Felixstowea i Birminghama. Cilj ovog projekta je da pripremi zemlju na buduće tehnologije poput bežičnih punjača električnih automobila za punjenje električnom energijom u pokretu te prometnog sustava namijenjenog autonomnim vozilima bez vozača. Mrežu na cesti postavljaju britansko Ministarstvo transporta, teleoperater BT te startup tvrtka iz Cambridgea Neul.

Kako donosi portal Vidi.hr, ne radi se o Wi-Fi mreži namijenjenoj za surfanje Internetom u automobilima već o senzorskoj mreži spojenoj na Internet koja pomoću senzora na cesti i senzora na automobilima prikuplja, obrađuje i šalje podatke centralnom sustavu za upravljanje prometom, koji automatski prilagođava maksimalne dopuštene brzine (oznake na informacijskim pločama), kako bi promet uvijek tekao glatko.

Više na Vidi.hr.

Ključne riječi:
Internet pametna cesta Velika Britanija
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 16. srpanj 1955.

7-16-1955 Prva pobjeda Mossa

Prva pobjeda Mossa

Legendarni britanski vozač Stirling Moss pobijedio je na velikoj nagradi Britanije u Aintreeu za upravljačem Mercedesa Benz W196. Iako ga smatraju jednim od najboljih F1 vozača u povijesti, Moss je tijekom svoje karijere ostao u sjeni Fangia.

vs