Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 11.02.2016. 20:37

Ferrari 4RM-S 

Cavallino rampante za snijeg!

Ferrari 4RM-S

Novi Ferrari GTC4 Lusso koji će biti predstavljen u Genevi kao zamjena za FF po prvi puta uvodi upravljanje na sva četiri kotača. S obzirom na činjenicu da je i novi Porsche 911 uveo zakretanje stražnjih kotača čini se kako 4 wheel steer postaje standard među rasnim sportskim automobilima.

Ferrari GTC4Lusso ime je dobio prema modelima 330GTC i Berlinetta Lusso, dok broj 4 označava pogon na sva četiri kotača. Ferrari je unaprijedio 4x4 pogon modela FF i po prvi put ugradio upravljanje stražnjim kotačima. Novi sustav nosi oznaku 4RM-S (4 wheel drive and steering) i te osigurava sigurnu trakciju u svim vremenskim uvjetima, čak i po snijegu. Novi sustav radi zajedno sa Slip Side Control 4.0 elektronikom koja obuhvaća elektronički diferencijal i elektroničke SCM-E amortizere kako bi vozač u svakom trenutku imao kontrolu nad automobilom. Sustav zakretanja kotača radi u tri faze. Pri brzinama ispod 40 kilometara na sat sustav radi u suprotnoj fazi te naglim zakretanjem upravljača stražnji kotači se zakreću do 3,5 stupnjeva u smjeru suprotnome od prednjih kotača. Vožnjom brzinama od 40 do 65 kilometara na sat sustav radi u neutralnoj fazi u kojoj blagim zakretanjem upravljača stražnji kotači ostaju ravni. Pri brzinama većim od 65 kilometara na sat sustav radi u identičnoj fazi te zakreće stražnje kotače u smjeru prednjih.

GTC-4-Lusso-rear-side

Maksimalna snaga 6,3-litarskog V12 motora povećana je sa 660 na 690 KS, pri 8000 okretaja u minuti. Motor ima kompresijski omjer od čak 13,5:1 što je najviše u klasi visoko turažnih motora. Maksimalni okretni moment iznosi 697 Nm pri 5750 o/min, dok je 80% te vrijednosti momenta dostupno već od 1750 okretaja. Dakle, novi motor silovito vuče tik iznad okretaja praznog hoda. Novi Ferrari do 100 km/h ubrzava za 3,4 sekunde i razvija maksimalnih 335 km/h. U unutrašnjosti dominira ekran osjetljiv na dodir dijagonale čak 10.25 inča, a zanimljivoje kako suvozač može pratiti podatke o brzini, broju okretaja motora, razvijanju okretnog momenta i tako dalje. Zanimljiva je i ugradnja vozačkog zračnog jastuka koji u ispuhanom stanju zauzima 22 % manje prostora stoga je mogao biti ugrađen manji i atraktivniji upravljač.

ferrarinotff2016-007
Ključne riječi:
Ferrari Ferrari 4GTCLusso V12
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. lipanj 1900.

Promet u nacionalnom parku Yosemite

Oliver Lippincott na današnji je dan 1900. godine postao prva osoba koja je u nacionalni park Yosemite ušao motornim vozilom, točnije, tzv. Locomobilom.

vs

.::.