Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 08.02.2016. 22:51

Gorilla Glass 3 

Ford GT40 i smartphone sličnosti

Gorilla Glass 3

Na prvi dojam teško je pojmiti što li to imaju zajedničko moderni mobilni uređaji i jedan ekskluzivni sportski automobil. No, treća generacija legendarnog GT40 donosi revoluciju među automobilska stakla uvodeći Gorilla Glass tehnologiju.

Iako je automobilsko staklo vrlo teško oštetiti čak i snažnim udarcima velikim predmetom, dovoljan je tek kamenčić pod određenim kutom koji može napraviti oštećenje na automobilskim staklima. Vjetrobransko staklo je najizloženije oštećenjima, pogotovo u brzoj vožnji auto-cestom kada zrakom lete svakakvi sićušni predmeti. Rješenje je Gorilla tip stakla kakvo se koristi na modernim smartphone i tablet uređajima. Gorilla Glass je proizvod tvrtke Corning koji prvenstveno služi zaštiti ekrana od grebanja i pucanja.

ford-gt-glass

Corning je tvrtka koja se s ojačanim staklima počela baviti 1960-ih godina prošlog stoljeća. Slabije je poznato da staklo nije samo industrijski proizvod, već da ga nalazimo i u prirodi. Određeno kamenje i minerali pretvaraju se u staklo nakon kontakta s iznimno visokim temperaturama. Gorilla Glass izrađuje se iz tri glavna sastojka: pijeska, natrijevog karbonata i vapnenca. Osim njih dodaje se i nekoliko kemikalija prije samog procesa taljenja zbog kojih je konačni proizvod staklo koje sadrži aluminij, kisik i silicij. Ford GT40 uz pomoć 3.5 litrenog V6 motora sa dvije turbine razvija 600 konjskih snaga te je u stanju postići brzinu od preko 350 kilometara na sat. Svaki kamenčić u zraku u tom trenutku mogao bi biti fatalan za vjetrobransko staklo. Zahvaljujući Gorilla Glassu otpornost na habanje i ogrebotine vjetrobrana je povećana za 65 %, a uskoro ćemo ovakav tip stakla gledati i u drugim modelima. Gorilla Glass 3. generacije se koristi u većini modernih smartphonea i tableta.

All-NewFordGT_02_HR
Ključne riječi:
Ford Ford GT40 Gorilla Glass
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.