Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi ERM (electronic roll mitigation)

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 25.12.2015. 20:45

ERM (electronic roll mitigation) 

Protiv prevrtanja

ERM (electronic roll mitigation)

Novi Fiat 500X jedini je auto u klasi sa ERM sustavom koji poput anđela čuvara motri način vožnje te prema potrebi spriječava prevrtanje automobila.

ERM sustav se već dugi niz godina ugrađuje kod američkih terenskih i SUV vozila te je spriječio mnoge nezgode i spasio mnogo života. U biti se radi o sustavu koji funkcionira u suradnji s ESP kontrolom stabilnosti. Sustav neprestano nadzire brzinu vožnje, položaj upravljača te položaj papučice gasa. Kada ovisno o trenutnim parametrima vožnje sustav detektira opasnost od podizanja kotača i mogućeg prevrtanja vozila sam utječe na vožnju smanjujući brzinu kretanja, kočenjem odgovarajućeg kotača, te uključivanjem ESP sustava.

2016-fiat-500x-first-drive-review-car-and-driver-photo-657539-s-original

ERM sustav se uključuje diskretno samo u kritičnim situacijama kada se vozač precjenio te u slučaju ako elektronika ne uplete prste nezgoda je neizbježna. Ovakav sustav je debitirao u Chrysler/Dodge/Jeep grupaciji 2010.godine te je neizostavan dodatak automobila s visokom podnicom. U Fiatu 500X ERM sustav se isporučuje u paketu sa ESP kontrolom stabilnosti kod svih modela.

Fiat-500X-MAIN_edited-1
Ključne riječi:
Dodge Fiat Jeep
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. travanj 1925.

4-25-1925 Debi Maseratija

Debi Maseratija

Prvi automobil Alfierija Maseratija, Tipo 26, debitirao je pobijedivši u svojoj klasi u Targa Floriju. Alfieri Maserati sam je vozio trkaći automobil.

vs

.::.