Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Head-up display u kompaktnoj klasi!

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 02.02.2016. 22:30

Renault Megane 

Head-up display u kompaktnoj klasi!

Head-up display u kompaktnoj klasi!

Počelo je početkom 1970-ih godina u borbenim zrakoplovima F14, F15 i F16, a krajem 1980-ih debitiralo u automobilima. Head-up display (HUD) je sigurnosni sustav koji postaje neizostavni dodatak sve većeg broja automobila. Novom generacijom Meganea HUD stiže i u kompaktnu klasu.

Projekcijom najvažnijih podatkovnih parametara vozila ispred upravljača doprinosi se sigurnosti u vožnji jer nije potrebno skretati pogled da bi se pratili najvažniji parametri rada automobila. Zamislite koliko je opasno pri brzinama većim od 100 km/h samo za djelić sekunde skrenuti pogled prema instrument ploči, a navedeno činimo iz dana u dan. Upravo zato sve više vozila opremljeno je takozvanim HUD-om (head-up displayom). Radi se o sofisticiranom dodatku kod kojeg se uz pomoć specifične tehnologije na vjetrobranskom staklu projiciraju najvažniji podaci u vožnji poput brzine kretanja, broja okretaja motora i ostalih parametara. Sve je počelo krajem 1960-ih godina kada je započeo razvoj HUD-a u zrakoplovima. Poznati borbeni zrakoplovi ratnog zrakoplovstva SAD-a F14, i F15 bili su prvi modeli sa serijski ugrađenim HUD-om. Tijekom 1970-ih godina HUD se počeo ugrađivati u pojedine komercijalne putničke zrakoplove. Danas je većina novih Airbus i Boeing putničkih zrakoplova opremljena ovim korisnim dodatkom. U automobilskoj industriji s HUD-om je prvi počeo eksperimentirati General Motors. Godine 1988. Oldsmobile Cutlass Supreme bio je prvi automobil u svijetu koji je opcijski nudio ovo novotariju. Chevrolet Corvette je 1990. godine postao prvi automobil sa serijski ugrađenim head-up displayom. Tijekom 1990-ih General Motors je u HUD ugrađivao u ostale luksuznije modele Pontiaca i Cadillaca. U Europi je HUD debitirao 2003. godine kada je BMW u tadašnju seriju 5 počeo ugrađivati vlastitu inačicu head-up displaya. Novi trend uskoro su počeli slijediti mnogi luksuzni proizvođači. Sustav HUD-a sastoji se iz projekcijske podloge, projekcijske jedinice i projekcijskog kompjutora. Budući da se podaci prikazuju na vjetrobranskom staklu dotični dio vjetrobrana na kojem su vidljivi podaci presvučen je posebnim premazom koji reflektira projicirane podatke. Nadalje, na vrhu instrument ploče u središnjem dijelu u blizini vjetrobrana smješten je projektor koji može u biti samo proslijeđuje podatke koje „dobiva“ od centralne računalne jedinice vozila.

renault-megane-bfb-ph1-features-004.jpg.ximg.l_full_m.smart

Kod novog Meganea podaci se ne prikazuju na vjetrobranskom staklu već na posebnom staklu koje se nalazi na instrument ploči između upravljača i vjetrobrana. Kada se želi gledati HUD podigne se ispred upravljača posebna staklena podloga na koju se projiciraju podaci. Iako se čini posve jednostavno inženjeri su morali riješiti još nekoliko problema. Poput polja gledanja, takozvanog podatkovnog prozorčića i osvjetljenja podataka. Budući da se podaci projiciraju ispred vozača neadekvatan smještaj podataka uzrokovao bi smetnje vozaču prilikom gledanja ceste te ometale vožnju. Zato je trodimenzionalni ispis podataka pozicioniran dalje od vjetrobranskog stakla negdje u ravnini prednjih odbojnika automobila. Na taj način vozač može motriti put ispred sebe bez da mu podaci na vjetrobranu zaklanjaju pogled. Isto tako podaci su vidljivi samo na određenom mjestu i pod određenim kutem gledanja. Drugim riječima suvozaču i ostalim putnicima u automobilima su nevidljivi. Budući da se tijekom vožnje izmjenjuje pozadinsko osvjetljenje odnosno vremenske prilike poput sunca, kiše, snijega, noći head-up display mora imati mogućnost samoprilagođavanja iluminacije podataka ovisno o pozadinskom osvjetljenju. U biti head-up display mora vozaču pružati odgovarajuće podatke bez ometanja vožnje.

2016-Renault-Megane-front-three-quarters-right
Ključne riječi:
head up display Renault Megane Renault Talisman
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 18. srpanj 1948.

Prva pobjeda najvećeg

Najveći vozač u povijesti Formule 1 Juan Manuel Fangio nastupio je u svojoj prvoj utrci te završio kao 12. Iako je tada imao već 27 godina Fangio je do kraja karijere (1957.) nanizao pet naslova svjetskog prvaka.

vs

.::.