Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Autonomna budućnost započinje 2017.

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 15.12.2015. 22:57

Cadillac V2V (vehicle to vehicle) 

Autonomna budućnost započinje 2017.

Autonomna budućnost započinje 2017.

General Motors tijekom 2017.godine prvi će uvesti poseban sustav u svoje automobile koji bi s vremenom trebao smanjiti broj nezgoda i ozljeda u prometu. Prvi modeli opremljeni ovim sustavom biti će Cadillac ATS i CTS.

Sustav Vehicle to Vehicle biti će povezan međusobno sa vozilima u prometu, parkiralištima, i naplatnim kućicama. Čitav sustav temelji se na ideji da vozila i sustavi u prometu međusobno komuniciraju kako bi smanjile gužve na cestama, ali što je još i važnije nezgode. Primjerice sustav će biti povezan sa GPS sustavom te će pratiti brzine kretanja vozila u prometu kako bi ukoliko predvidi sudar prema potrebi sam kočio vozila. No, to je samo dio sustava.

cadillac-v2v-warning-message-infotainment-screen

Teretna vozila će se vremenom imati kamere koje će vozilima iza u koloni na displeju automobila prikazivati situaciju ispred kako bi pretjecanja bila sigurnija. V2V sustav će biti povezan i sa javnim parkiralištima kako bi se na monitoru u automobilu moglo vidjeti gdje su slobodna mjesta za parkiranje. Bit V2V sustava je da se predviđaju moguće nezgode i prema tome preduhitre na vrijeme. Cilj je smanjiti broj nezgoda te u skoroj budućnosti omogućiti promet bez sudara. V2V sustav će biti ugrađen u Cadillacove modele ATS i CTS 2017.godine, a sustav će na središnjem ekranu ispisivati sve potrebne sigurnosne informacije. Time smo korak bliže ka sigurnijem autonomnom prometu.

cq5dam.web_.1280.1280-10
Ključne riječi:
Cadillac General Motors V6
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 5. srpanj 1933.

Začetak legende zvane Autobahn

Fritz Todt proglašen je ukazom Adolfa Hitlera glavnim inspektorom za njemačke ceste uz glavni zadatak da izgradi sustav autocesta. Do 1936. je izgrađeno oko 100.000 km autocesta čime je njemačka dobila najsuvremeniju cestovnu mrežu u svijetu.

vs