Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Pametna konceptna guma IntelliGrip Urban

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 09.03.2017. 17:04

87. Geneva International Motor Show 

Pametna konceptna guma IntelliGrip Urban

Pametna konceptna guma IntelliGrip Urban

Guma Goodyear IntelliGrip Urban predstavljena u Ženevi na auto salonu zasnovana je za autonomna električna vozila nove generacije.

Goodyearova guma IntelliGrip Urban uz ugrađene senzore mogla bi podržavati nadzorni sustav autonomnih vozila i time povećati sigurnost putnika. Guma u sebi ima ugrađene napredne tehnologije za gradske vozne parkove budućnosti. Ipak, radi se o konceptnoj gumi koja samo pokazuje kako bi mogle izgledati u skoroj budućnosti.

Ova pametna guma svojim tehničkim značajkama trebala bi omogućiti što veću sigurnost, što dulji i neprekidniji rad te maksimalnu energetsku učinkovitost vozila u budućnosti. Ovo je vrlo bitno za izvođače "mobilnosti kao usluge" (Mobility as a Service − MaaS) jer na taj način svojim strankama mogu ponuditi povećanu mobilnost.

Prednost gume Goodyear IntelliGrip Urban je praćenje vozila i guma u realnom vremenu od strane upravljača voznim parkovima.

Uski i visoki oblik gume smanjuje otpor kotrljanja te povecava energetsku ucinkovitost i raspon

Konceptna guma uz ugrađene senzore pomoći će autonomnim automobilima u registriranju okolice, stanja na cestama i vremenskih prilika, pridonijet će većoj sigurnosti putnika jer će vozilo na osnovu podataka imati više informacija za optimizaciju brzine, kočenja, upravljivosti i stabilnosti. Informacije s voznim parkom se izmjenjuju putem oblaka. Guma ima uski i visoki oblik koji doprinosi smanjenju otpora kotrljanja te povećava energetsku učinkovitost, veća je otpornost gume na akvaplaning - smanjena je količina žljebova u gumi. Povećava se broj prijeđenih kilometara i postiže niža razina buke. Posebno je osmišljen gazni sloj koji osigurava prianjanje u urbanoj okolini zimi i ljeti te istodobno produžuje vrijeme neprekidnoga rada i povećava učinkovitost voznih parkova.

Goodyear IntelliGrip Urban zasnovana za novu generaciju autonomnih elektricnih vozila
Ključne riječi:
autonomna vožnja Goodyear
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 22. studeni 1927.

11-22-1927 Patentirano vozilo za snijeg

Patentirano vozilo za snijeg

Carl Eliason iz SAD-a patentirao je prototip vozila za kretanje kroz snijeg. Vozilo je bilo sastavljeno od vanbrodskog motora koji je pokretao gusjenice, dok su na njegovom prednjem dijelu bile pričvršćene skije. Takva koncepcija se bez previše promjena zadržala sve do danas.

vs