Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Guma u obliku kugle na Ženevskom auto salonu

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 04.03.2016. 12:35

Vizionarski koncept gume 

Guma u obliku kugle na Ženevskom auto salonu

Guma u obliku kugle na Ženevskom auto salonu

Goodyear je u Ženevi predstavio neobičnu gumu u obliku kugle koja se okreće za 360 stupnjeva. Pogledajte gume iz budućnosti.

Naravno, radi se o konceptualnoj, vizionarskoj gumi koja savršeno odgovara uz konceptna vozila kakva se predstavljaju na auto salonima kao što je aktualni u Ženevi.

Vizionarska guma namijenjena je automobilima buducnosti

Ovakav oblik gume trebao bi osigurati udobniju vožnju i smanjenu buku, a istodobno je sferični oblik Goodyearove gume Eagle-360 prilagođen zahtjevima autonomne mobilnosti i ključan je u osiguravanju veće okretnosti vozila budući da se guma može kretati u svim smjerovima, što bi trebalo doprinijeti većoj sigurnosti putnika. Aktivna tehnologija omogućuje gumi da i u rizičnim situacijama kao što su poledica ili neočekivane prepreke na voznoj površini smanjuje mogućnost proklizavanja i tako pomaže u očuvanju sigurnog smjera vožnje.

Goodyear je u Zenevi predstavio vizionarski koncept gume Eagle-360 (2)

Nadalje, sferičan oblik vozilu osigurava bočnu pokretljivost pa vozilo može zaobići prepreku, a da ne mijenja smjer vožnje. Ukoliko se trebamo parkirati u manjem prostoru, guma Eagle-360 omogućuje okrete za čak 360 stupnjeva.

Goodyear Eagle-360 sferične gume su s vozilom povezane putem magnetskih polja (slično kao kod vlakova koji se kreću pomoću magnetske levitacije), a senzori ugrađeni u gumu bilježe uvjete na cesti, vremenske prilike te ih šalju automobilu. Bilježi se i istrošenost gume te reguliranje istrošenosti kako bi se omogućio veći broj prijeđenih kilometara.

Sam dizajn gume je specifičan: oblik se zasniva na načelu biomimikrije odnosno oponašanja prirode - gazni sloj gume oponaša uzorak moždanih koralja, žljebovi gume asociraju na spužvu koja je u suhom stanju čvršća dok je mokra mekša. Tekstura apsorbira vodu na cesti i pomoću centrifugalne sile raspršuje je ispod gazne površine kako bi se smanjila opasnost od akvaplaninga.

Goodyear je u Zenevi predstavio vizionarski koncept gume Eagle-360
Ključne riječi:
Goodyear guma Ženeva Motor Show
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.