Vidiauto Automobili Predstavljamo Goodyearove konceptualne gume za autonomna vozila

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 09.06.2016. 16:26

Nakon Ženeve 

Goodyearove konceptualne gume za autonomna vozila

Goodyearove konceptualne gume za autonomna vozila

I dok je Goodyear IntelliGrip guma namijenjena autonomnim vozilima, Eagle-360 je vizionarski koncept koji se vrti u 360 stupnjeva.

Obje gume Goodyear je predstavio u Sloveniji, na posebnom događaju Ženeva nakon Ženeve.

Konceptualna guma Goodyear IntelliGrip zamišljena je kao podrška sustavima upravljanja autonomnim vozilima, a pomoću napredne tehnologije senzora i posebno razvijenoga gaznog sloja sama prepoznaje različite situacije na cesti, između ostaloga stanje kolnika i vremenske prilike.

8-Goodyear - Interes za IntelliGrip  (2)

Guma Intelli Grip može samostalno ocijeniti stanje gume i vozila jer je opremljena naprednom tehnologijom koja se temelji na Goodyearovu sustavu praćenja istrošenosti te tlaka u gumama pomoću senzora. Goodyear je razvio posebne algoritme koji u obzir uzimaju promjene u tlaku zraka i temperaturi u gumi, čime se osigurava bolja ocjena stanja gume i time optimizacija autonomnoga nadzornog sustava vozila.

Guma istodobno komunicira sa središnjim računalom vozila, čime doprinosi boljim voznim svojstvima i većoj sigurnosti. Kada guma osjeti mokru ili sklisku voznu površinu, autonomno vozilo sukladno tome prilagodi svoju brzinu. Time se skraćuje zaustavni put, osigurava bolje reagiranje u zavoju, poboljšava stabilnost i pruža podrška sustavu za sprječavanje sudara.

Goodyearova nova pametna guma IntelliGrip:

Uz konceptualnu gumu IntelliGrip i Eagle-360 je dio Goodyearove vizije za autonomne automobile budućnosti - ima mogućnost okretanja za 360 stupnjeva. Prilagođena je zahtjevima autonomne mobilnosti i ključna je u osiguravanju veće okretnosti vozila budući da se guma može kretati u svim smjerovima, što doprinosi većoj sigurnosti putnika.

5-Goodyear - Eagle 360

Zatim, aktivna tehnologija omogućuje gumi da i u rizičnim situacijama kao što su poledica ili neočekivane prepreke na voznoj površini smanjuje mogućnost proklizavanja i tako pomaže u očuvanju sigurnog smjera vožnje. Istodobno oblik kugle osigurava bočnu pokretljivost, što znači da vozilo može zaobići prepreku, a da ne mijenja smjer vožnje. Eagle-360 omogućuje okrete za čak 360 stupnjeva i može se uspješno nositi s prostornim ograničenjima pri parkiranju.

4-Goodyear - Eagle 360 - Carlos Cipollitti svecano otkriva gumu

Goodyearova konceptualna guma Eagle-360:

Ključne riječi:
Eagle-360 Goodyear guma IntelliGrip koncept
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.