Vidiauto Zanimljivosti INFOZONA Testirajte dječju auto sjedalicu u 5 minuta

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 11.12.2013. 10:46

Chevrolet 

Testirajte dječju auto sjedalicu u 5 minuta

Testirajte dječju auto sjedalicu u 5 minuta

Nije isto korištenje dječje sjedalice zimi i ljeti - u samo pet minuta možete provjeriti predstavlja li dječja jakna prijetnju za sigurnost vašeg djeteta.

Znate li da dijete sa zimskom jaknom ili snježnim skafanderom u kombinaciji s dječjom sjedalicom može biti pogibeljna kombinacija?

Chevrolet donosi nekoliko savjeta i test sigurnosti, a imamo i podatke britanskog ministarstva prometa o sigurnosti u vožnji - čak do 80 posto sjedalica u automobilima ne upotrebljava se na ispravan način, pri čemu najveći problem predstavlja zatezanje pojasa.

Naime, ukoliko dijete na sebi ima deblju jaknu, u tom se slučaju dijete ne može smjestiti na odgovarajući način iz razloga što mu pojas više ne odgovara. Zbog toga se povećava mogućnost da tijekom vožnje ili sudara bude izbačeno iz auto sjedalice.

U slučaju sudara sva vrsta odjeće će biti izložena određenom pritisku, a pojas će se pri naglom kočenju u slučaju nošenja deblje jakne može olabaviti do te mjere da dijete doslovce isklizne iz sjedalice. Zbog toga pojas dječje sjedalice mora biti dobro zategnut te u stalnom dodiru s tijekom djeteta. Ipak, najsigurnije je dijete odjenuti u toplu, tanju jaknu, a i vi kao vozač(ica) možete prije putovanja zagrijati unutrašnjost vozila i tek onda smjestiti dijete u sjedalicu. Naravno, tijekom vožnje možete dijete pokriti njegovom jaknom ili pak dekicom.

Djecja sjedalica
Dječja sjedalica - test u 5 minuta

Na sljedeći način možete provjeriti predstavlja li dječja jakna moguću prijetnju za sigurnost:
• Izvadite dječju sjedalicu iz automobila i odnesite je u kuću
• Dijete obucite kao da ide na zimsku vožnju te ga odjenite u njegovu zimsku jaknu
• Smjestite dijete u sjedalicu, vežite ga i prilagodite mu duljinu odnosno zatezanje pojasa
• Izvadite dijete iz sjedalice, pritom pazeći da pri otkapčanju ne olabavite niti ne pritegnete pojas
• Djetetu skinite jaknu i ponovno ga posjednite u njegovu sjedalicu.

Nemojte pritezati pojas. Provjerite možete li ispod njega, u visini ključne kosti, zavući dva ili više prsta? Ako možete, ta zimska jakna nije sigurna za nošenje tijekom vožnje u automobilu.

Ključne riječi:
dječja sjedalica savjeti sigurnost
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.