Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Filtar zraka - kako i kada mijenjati

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 30.12.2013. 17:57

Savjeti 

Filtar zraka - kako i kada mijenjati

Filtar zraka - kako i kada mijenjati

Kao što svakoj osobi za zdrav i normalan život treba odgovarajuća količina kisika, tako je i svakom motoru potreban nesmetan protok odgovarajuće količine zraka. Bez čistog filtra svaki motor brzo će početi kašljucati.

Automobili se voze u različitim vremenskim uvjetima poput pustinje, snijega, makadama gdje ima mnogo prašine i velikih čestica koje mogu oštetiti motor ukoliko uđu u usis. Upravo iz navedenog razloga se na početak usisa zraka motora postavlja filtar. Obično se nalazi negdje na vrhu motora unutar plastičnog kućišta. Sam filter zraka može biti četvrtastog ili kružnog oblika, izrađen je iz papira ili posebnih sinetičkih materijala s velikim brojem saća na sebi. Upravo te saće imaju ključnu ulogu u zaustavljanju prašine i većih nakupina koje bi propuštanjem mogle oštetiti motor. Iza filtra se nalazi mjerač protoka zraka koji centrali motora prenosi podatke o količini usisanog zraka prema kojoj se onda u predkomoru za sagorijevanju ili direktno u cilindar ubrizgava točno određena količina goriva.

33-2910

Ovisno o istrošenosti filtar se mijenja svakih 20.000 do čak 50.000 kilometara. Da bi se utvrdilo je li vrijeme za promjenu treba vidjeti imaju li saće na sebi oštećenja ili deformacije. Ukoliko imaju vrijeme je za novi. Ako oštećenja nema filtar se može i samo ispuhati te još koristiti izvjestan broj kilometara. Među proizvođačima možemo spomenuti kako su filtri tvrtki poput Bosch, Mahle i Mann prilično dobri. BMC i K &N sportski filtri pak namijenjeni su sportski dorađenim automobilima, no takvi filtri koštaju i do 10 puta više nego standadni.

Ključne riječi:
centralina motora cilindar filtar zraka
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.