Vidiauto Novosti Najave Toyotini dizeli idu na ekološko gorivo

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 09.08.2022. 04:30

Toyotini turbo dizel motori mogu voziti i na gorivo iz 100 % obnovljivih izvora

Toyotini dizeli idu na ekološko gorivo

Toyota uglavnom nudi hibride, no Land Cruiser i Hilux se još uvijek nude s turbo dizel motorima, a oni će od sljedeće godine moći koristiti gorivo proizvedeno od 100 % obnovljivih izvora.

Iako mnogi misle kako više, barem u Europi, nije moguće kupiti Toyotu s dizel motorima, istina je drugačija, te su u ponudi modeli s turbo dizelašima, a upravo oni će se od sljedeće godine moći voziti i na gorivo iz 100 % obnovljivih izvora. Naravno, riječ je o modelima Land Cruiser i Hilux, koji koriste Toyotine turbo dizel motore. Ovdje je riječ o gorivu pod oznakom HVO100, gdje HVO označava Hydrotreated Vegetable Oil (hidratizirano biljno ulje), a ono je napravljeno od 100 % obnovljivih izvora. Kao najbolji primjer se može navesti otpadno jestivo ulje kojeg svi mi koristimo u domaćinstvu!

land-cruiser-2017-01-2

HVO100 gorivo zadovoljava europski standard kvalitete EN 15940, ima veći cetanski broj od standardnog dizela (c80), te nižu količinu sumpora i aromatskih spojeva. A što se tiče benzinskih postaja, trenutno ih je u Europi preko 1000, no ni jedna nije smještena blizu Hrvatske. Ali kako dolazi do sve veće potražnje, tako se povećava i proizvodnja, pa se očekuje kako će u budućnosti navedeno gorivo biti dostupno gotovo na svakoj benzinskoj postaji.

toy-hilux-grs-2022-hub-brand-img-kv-10

A za one koje najviše zanima kako se voze navedeni automobili, treba reći kako se vožnja na gorivo HVO100 nikako se ne razlikuju od ostalih vozila koji koriste dizelsko gorivo, pa nije potrebna nikakva prilagodba budućih vlasnika ovakvih vozila, a razlike su samo u radu motora, odnosno prilagodba sustava ubrizgavanja goriva, o čemu brigu preuzima tvornica.

Ključne riječi:
biodizel Hilux Land Cruiser Toyota Turbo diesel
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam







Na dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs