Vidiauto Novosti Najave Predstavljena je nova Toyota Aygo X

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 05.11.2021. 06:00

Nova Toyota Aygo X dobiva crossover izgled i više prostora

Predstavljena je nova Toyota Aygo X

Treća generacija gradskog Ayga dobiva u nazivu X, koji se čita cross, a nova platforma omogućuje veće dimenzije i veći međuosovinski razmak, što znači i više prostora u unutrašnjosti.

Veći i atraktivniji, tako bi mogli jednostavno opisati novi Aygo koji u nazivu dobiva i oznaku X, a Aygo X se čita kao ''Aygo cross'', a to je vidljivo već na prvi pogled. Povišena karoserija, veliki kotači i plastične obloge daju mu SUV izgled, baš ono što se danas i najviše traži.

Toyota Aygo X_06

Aygo X je postavljen na novu platformu, a riječ je o GA-B platformi koja je predstavljena na novom Yarisu, a Aygu daje veći međuosovinski razmak od 2430 mm, a tu su i veće dimenzije karoserije. U dužinu je narastao čak 235 mm i sada ona iznosi 3700 mm, a tu je i veća širina od 1740 mm i visina od 1525 mm. Sve to je rezultiralo s više prostora za putnike, a Aygo X i dalje nudi mogućnost prijevoza za četiri osobe. No profitirao je i prtljažnik koji je narastao za 60 litara i to na 231 litru, odnosno ako se preklope stražnja sjedala onda mu je obujam 829 litara. Svakako treba napomenuti kako je pozicija vozača sada 55 mm viša nego kod prethodnika.

Toyota Aygo X_01

Kad smo već kod unutrašnjosti, komandna ploča je u potpunosti nova i dolazi s analognom instrument pločom koja sadrži i veliki ekran s informacijama, dok središnjom konzolom dominira 9-inčni multimedijski zaslon. Za pohvalu je što su komande klimatizacije i dalje odvojene od zaslona, a novi volan je preuzet s većeg Yarisa.

Toyota Aygo X_04

Svjetla sada dolaze u Full LED tehnologiji, a tu je i najnoviji Toyota Safety Sense paket sigurnosnih elemenata sa sustavima za sprječavanje sudara, izlaska iz trake, prepoznavanjem pješaka i biciklista, te ostalim sustavima.

Toyota Aygo X_03

Što se tiče pogonskog motora, u ponudi je i dalje jedan motor, i to trocilindrični jednolitreni benzinac koji razvija maksimalnu snagu od 53 kW/72 KS i nudi 93 Nm okretnog momenta. Serijski dolazi s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem, a u opciji je i automatski CVT mjenjač. Maksimalna brzina mu je 158 km/h (151 km/h), dok ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 15,6 sekundi (15,5 sekundi), uz prosječnu potrošnju od 4,7 litara (4,9 litara). Vrijednosti u zagradi vrijede za CVT mjenjač.

Toyota Aygo X_02

Svakako treba spomenuti kako serijski dolazi sa 17-inčnim naplatcima i gumama dimenzija 175/65 R17, a u opciji (na fotografijama) su 18-inčni aluminijski naplatci s gumama 175/60 R18. Toyota je uspjela zadržati i nisku masu, pa je tako težina praznog vozila 940 kg, a nosivost mu je 420 kg, što je također bolji rezultat nego do sada.

Toyota Aygo X_05

Nova Toyota Aygo X na tržište stiže dogodine, a cijene će biti objavljene naknadno.

Ključne riječi:
Aygo X CVT gradski automobil Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 9. prosinac 1963.

12-9-1963 Proizveden posljednji Studebaker

Proizveden posljednji Studebaker

Studebaker Brothers Manufacturing Company, osnovan tijekom civilnog rata, bio je najveći svjetski proizvođač kočija sa zapregom. Kada su stigli auti, Studebaker je postao poznati proizvođač automobila. Ipak, Studebaker nije mogao držati korak s konkurentima.

vs