Vidiauto Novosti Najave Selidba s električnim Renault Twingom

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 17.08.2022. 04:08

S električnim Renault Twingom se možete lako i povoljno preseliti

Selidba s električnim Renault Twingom

Maleni gradski auto već je upitan za selidbu, a još kad se doda da vozi na struju mnogim će skepticima to biti nerazumna kombinacija, no mi smo učinili baš to – selili se s potpuno električnim Twingom.

Neki bi ovaj članak lako mogli staviti u kategoriju vjerovali ili ne, no mi smo se bili upustili u avanturu zvanu selidba a pritom smo koristili potpuno električni Renault Twingo E-Tech Electric! I ne, nismo prežalili ni u jednom trenutku, već nas je maleni Twingo svaki put sve više i više iznenadio.

Renault-Twingo-E-Tech-Electric_06

No krenimo od početka. Kako se selim sa zapadnog dijela Zagreba u okolicu Samobora, koja je, da ne zaboravimo spomenuti, prilično brdovita, došao sam na ludu ideju kako isprobati sve mogućnosti električnog automobila, a na pamet mi je prvo pao Twingo. Ostao mi je u sjećanju kao automobil koji s punjenjem može prijeći gotovo 200 km, a koji nudi dobru prostranost. I tako nakon jednog poziva i dva dana čekanja, u ruke primam ključeve Twinga E-Tech Electric. Već sam ga vozio, pa prilagodba nije bila potrebna. Dođem na parkiralište zgrade, i idem odmah pripremiti auto za prvi utovar. I tu me dočeka prvo pozitivno iznenađenje. Iako je vozačevo sjedalo pomaknuto do kraja, stražnja sjedala se preklapaju i bez micanja naslona za glavu! Bravo. No kuda ću s policom prtljažnika? E pa, vjerovali ili ne, ona stane taman između naslona prednjih i stražnjih sjedala, a ujedno služi kako se sitnice ne bi iz prtljažnika provukle između prednjih sjedala. Ovako organiziranu unutrašnjost nemaju ni neki veći automobili. I da, podnica je potpuno ravna.

Renault-Twingo-E-Tech-Electric_03

Slijedi penjanje po stepenicama kako bi odnijeli prve kutije u automobil. Za selidbu smo koristili kutije iz Bauhausa, a uspjeli smo složiti čak 5 kutija i još je ostalo prostora od njih do staklenog poklopca prtljažnika! Tamo smo uglavnom stavljali vrećice ili mekane stvari, da slučajno ne bi došlo do razbijenog stakla. I tako, potpuno napunjen Twingo s vozačem i suvozačem, koji je ustvari bio Drvo života, i koji se vozio stojećki ispred prednjeg sjedala, i koji je bio prilično uzoran suvozač bez ijednog prevrtanja. Čak i kod nekoliko kružnih tokova i oštrijih zavoja. Zato je i dobio posebne dodatke u prehrani kada je našao poziciju u svojoj novoj kući.

Renault-Twingo-E-Tech-Electric_04

Udaljenost između stare i nove lokacije je oko 20 km, odnosno, jedna tura je bila ukupno 40 km. Teoretski, s jednim punjenjem smo mogli otići tamo i nazad 5 puta, no u praksi je to bilo 3 puta. Naime, dok je bio natovaren, Twingo je trošio nešto više struje, a tome treba pridodati i gotovo 2 km konstantne uzbrdice, koju je savladavao bez ikakvih problema i u Eco modu vožnje, te dodatnih stajanja po trgovinama i u gužvama radi radova. A nakon dvotjednog druženja, prosječna potrošnja nam je bila tek 11,5 kWh/100 km!

Renault-Twingo-E-Tech-Electric_07

Naravno, klima je bila u pogonu čitavo vrijeme, jer nam je samo vožnja od jedne do druge lokacije nudila odmor i rashlađenje po najvećim vrućinama. Doduše, ni u jednom trenutku nismo vozili s papučicom gasa do poda, a na autocesti smo se vozili oko 100 km/h. Bilo je tu i čiste gradske vožnje, no Twingo E-Tech Electric se pokazao kao malen potrošač. Uz to, i punjenje mu je brzo. Na punionicu smo došli s ispod 10 km autonomije, ne znamo točno, jer kad autonomija padne ispod 10 km, ne prikazuje mu vrijednost, a baterija je bila na tek par posto napunjenosti. Priključio smo ga na punjač u jednom shopping centru i otišli smo nešto pojesti, a kada smo se vratili za sat i deset minuta, baterija je bila napunjena na 95 %. Odličan je to rezultat.

Renault-Twingo-E-Tech-Electric_05

Sve u svemu, električni Twingo me je ponovno ugodno iznenadio, jer uz atraktivnu cijenu nudi dovoljno prostora, brzo punjenje i dobru autonomiju u gradskoj vožnji, pa ga se može uzeti u obzir kao izvrstan izbor za drugi automobil u obitelji. A detaljan test, koji smo napravili prošle godine, možete pročitati OVDJE! A za kraj, možemo samo reći da su mi mnogi rekli da će ovo biti prava avantura, a ja bi ovu avanturu sigurno želio ponoviti, samo naravno bez nošenja teških kutija po stepenicama!

Renault-Twingo-E-Tech-Electric_02
Ključne riječi:
električni Twingo Renault Twingo E-Tech Electric Twingo Electric
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.