Vidiauto Novosti Najave Prvi počeci oporavka proizvodnje auta

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 09.06.2022. 04:03

Je li na vidiku kraj smanjenoj proizvodnji automobila?

Prvi počeci oporavka proizvodnje auta

Posljednje dvije godine je automobilska branša snažno pogođena, što zbog nestašice čipova, što zbog rasta cijena sirovina, no izgleda kako se vide prvi počeci oporavka.

Sve je počelo s epidemijom COVID-a i smanjenom potražnjom za automobila par mjeseci na globalnom tržištu, a istovremeno je snažno narasla potražnja za potrošačkom elektronikom. U tih prvih par mjeseci bilo je gotovo nemoguće doći do laptopa, a nešto malo lakše do konzola, no nespremnost proizvođača automobila je dovela do nestašice čipova. Naime proizvođači automobila nisu naručivali velike količine za zalihu, a proizvođači su smanjenu potražnju proizvođača automobila preusmjerili na povećanu potražnju ostalih proizvođača.

proizvodnja_01

To je gotovo sve proizvođače skupo koštalo, pa je uslijedila nestašica novih automobila, rast cijena automobila i na kraju smanjena prodaja. Odnedavno cijene ''podiže'' i rat u Ukrajini, a možda se trenutno vidi i tračak nade za proizvođače automobila. Naime, potražnja za potrošačkom elektronikom je pala, pa sada proizvođači mogu lakše nabaviti potrebite komponente za proizvodnju, a trenutno su se tu najbolje snašli Mercedes-Benz, Daimler Truck i BMW, koji trenutno proizvode automobile u punom kapacitetu! Da, dobro ste pročitali, proizvodnja je u punom jeku. Ako se tako nastavi, vjerojatno će i ostali proizvođači krenuti istim stopama, no bez obzira na sve, cijene automobila sigurno neće padati, a gotovo smo sigurni da će svi modeli do kraja godine barem jednom poskupjeti.

proizvodnja_02
Ključne riječi:
BMW čip Mercedes-Benz proizvodnja
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. rujan 1891.

Rođen «otac» suvremenog autoputa

Fritz Todt, tvorac i glavni inženjer modernog njemačkog autobahna rođen je u Pforzheim-u, Njemačka. Pod njegovim nadzorom do drugog svjetskog rata nastala je najveća mreža autoputa na svijetu, koja se kasnije nastavila razvijati.

vs

.::.