Vidiauto Novosti Najave Predstavljena je nova Mazda CX-60 PHEV

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 10.03.2022. 06:14

Nova Mazda CX-60 je prvi plug-in hibrid marke, a radi se u Japanu

Predstavljena je nova Mazda CX-60 PHEV

Mazda je predstavila novi SUV CX-60, a kako kažu, to im je najvažniji model koji su predstavili u posljednjem desetljeću, a ujedno je riječ i o prvoj plug-in hibridnoj Mazdi.

Iako smo detalje već mogli saznati, nije ih na odmet ponoviti. Dizajn nove Mazde CX-60 PHEV prenosi eleganciju razvoja najnovijeg Kodo dizajna - japanskog koncepta Ma koji predstavlja mirnu i dostojanstvenu ljepotu praznog prostora, dok se u unutrašnjosti primjenjuje ideja Kaichoua - elementa koji miješa različite materijale i teksture kao što su drvo javora, Nappa koža, jedinstveno obrađena japanska tkanina i kromirani detalji, kao i Musubu – umjetnost uvezivanja koja je bila inspiracija za posebno detaljne prošive na instrumentnoj ploči.

Mazda CX-60_01

Gledajući fotografije, odmah se može prepoznati kako je riječ o nekom Mazdinom modelu, bez obzira na novi dizajn prednjih svjetala, kao i novi potpis dnevnih LED svjetala. Maska je i dalje velika, dok su straga sada ugrađena veća svjetla nego smo do sada navikli od Mazde, a također donose novi dizajn bez okruglog svjetlosnog potpisa.

Mazda CX-60_02

Za pogon se brine prvi plug-in hibridni sustav ugrađen u neku Mazdu, a on kombinira Skyactiv-G 2,5-litreni atmosferski benzinac i elektromotor snage 100 kW, što daje ukupnu snagu sustava od 241 kW/327 KS, a pritom je dostupan i okretni moment od 500 Nm. Mjenjač je novi automatski s 8 stupnjeva prijenosa, a ugrađena baterija ima kapacitet od 17,8 kWh i omogućuje autonomiju od 63 km, a pritom je maksimalna brzina na električni pogon ograničena na 100 km/h. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje tek 5,8 sekundi, a prosječna potrošnja joj je 1,5 litara na 100 km.

Mazda CX-60_03

Pozicioniranje visokonaponske baterije između prednje i stražnje osovine i što je moguće niže unutar karoserije daje novoj Mazdi CX-60 PHEV posebno nisko težište. To, u kombinaciji sa stalnim pogonom na sva četiri kotača, koji uključuje prijenos okretnog momenta između osovina pomoću vratila, daje automobilu odlične značajke upravljivosti u rangu s najboljima u premium segmentu.

Mazda CX-60_04

Prtljažnik je obujma 570 litara, a iz Mazde kažu kako je i prostranost na stražnjoj klupi jako povećana. Tu je i novi, tri puta veći head-up zaslon, a uvodi se i diskretna ambijentalna rasvjeta. Tu je i novi sustav personalizacije koji prepoznaje vozača i automatski prilagođava položaj sjedala, upravljača, retrovizora HUD-a, zvuka i klima uređaja.

Mazda CX-60_05

Iako na tržište stiže tek na jesen, već su poznate cijene i paketi opreme. Tako Mazda CX-60 dolazi s četiri paketa opreme: Prime-line, Exclusive-line, Homura i Takumi i četiri različita opcijska paketa. Osnovi paket Prime-line stoji od 389.320 kuna naviše, Exclusive-line bez opcija 401.752 kune, dok visoki paketi opreme Homura i Takumi startaju od 420.512, odnosno 433.040 kuna. Na raspolaganju su i četiri opcijska paketa koji se mogu kombinirati s razinama opreme Exclusive-line, Homura i Takumi; 'Podrška vozaču', 'Praktičnost i ozvučenje', 'Udobnost' i 'Panoramski krovni otvor'.

Ključne riječi:
CX-60 Mazda Plug-in hibrid SUV
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 1. ožujak 1975.

3-1-1975 Honda Civic stigla u SAD

Honda Civic stigla u SAD

Hondin planetarno popularni Civic stigao je na današnji dan 1975. godine na američko tržište kao alternativa neekonomičnim automobilima tamošnjih proizvođača.

vs