Vidiauto Novosti Najave Počela proizvodnja Toyote Yaris u Češkoj

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 12.11.2021. 05:26

Toyota Yaris se odsad proizvodi i u Češkoj, a tu će se proizvoditi i Aygo X

Počela proizvodnja Toyote Yaris u Češkoj

Toyota Motor Manufacturing Czech (TMMCZ) postaje druga tvornica u Europi koja će proizvoditi Yaris, a uloženo je više od 180 milijuna eura kako bi tvornica u češkom gradu Kolinu mogla proizvoditi hibridna električna vozila konstruirana na platformi Toyotine nove globalne arhitekture (TNGA).

Tvornica Toyota Motor Manufacturing Czech (TMMCZ) u svom proizvodnom pogonu u češkom gradu Kolinu započela je proizvodnju Yarisa – vozila koji nosi titulu Europskog automobila 2021. godine te Hrvatskog automobila 2021. godine. Time je TMMCZ postala druga europska tvornica (uz tvornicu u Francuskoj) koja proizvodi Toyota Yaris. U toj su se tvornici nekada proizvodili i bratski modeli Ayga – Citroen C1 i Peugeot 108.

20211109-loyaristmmcz

Ovo označava važnu prekretnicu za TMMCZ (bivši TPCA) nakon što je prešao u potpuno vlasništvo Toyota Motor Europe u siječnju 2021. Toyota je u tvornicu u Češkoj uložila više od 180 milijuna eura, transformirajući ju za proizvodnju vozila A i B segmenta koja su konstruirana na platformi Toyotine nove globalne arhitekture (Toyota New Global Architecture TNGA). Kapacitet tvornice sada je proširen, a uvedene su tri smjene za povećanje proizvodnje Yarisa te uvođenje Toyote Aygo X koje je planirano u 2022. godini.

Toyota Aygo X_06

Toyotina investicija također omogućuje proizvodnju hibridnih električnih vozila u tvornici u Češkoj. To odražava uspjeh Yarisa hibrida, koji predstavlja 80% Yarisovog prodajnog miksa u Europi. Hibridni električni pogoni za tvornice u Češkoj i Francuskoj proizvode se u Toyota Motor Manufacturing Poland (Poljska).

Ključne riječi:
Aygo X hibrid Toyota tvornica Yaris
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 9. prosinac 1963.

12-9-1963 Proizveden posljednji Studebaker

Proizveden posljednji Studebaker

Studebaker Brothers Manufacturing Company, osnovan tijekom civilnog rata, bio je najveći svjetski proizvođač kočija sa zapregom. Kada su stigli auti, Studebaker je postao poznati proizvođač automobila. Ipak, Studebaker nije mogao držati korak s konkurentima.

vs