Vidiauto Novosti Najave Počela proizvodnja Toyote Yaris u Češkoj

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 12.11.2021. 05:26

Toyota Yaris se odsad proizvodi i u Češkoj, a tu će se proizvoditi i Aygo X

Počela proizvodnja Toyote Yaris u Češkoj

Toyota Motor Manufacturing Czech (TMMCZ) postaje druga tvornica u Europi koja će proizvoditi Yaris, a uloženo je više od 180 milijuna eura kako bi tvornica u češkom gradu Kolinu mogla proizvoditi hibridna električna vozila konstruirana na platformi Toyotine nove globalne arhitekture (TNGA).

Tvornica Toyota Motor Manufacturing Czech (TMMCZ) u svom proizvodnom pogonu u češkom gradu Kolinu započela je proizvodnju Yarisa – vozila koji nosi titulu Europskog automobila 2021. godine te Hrvatskog automobila 2021. godine. Time je TMMCZ postala druga europska tvornica (uz tvornicu u Francuskoj) koja proizvodi Toyota Yaris. U toj su se tvornici nekada proizvodili i bratski modeli Ayga – Citroen C1 i Peugeot 108.

20211109-loyaristmmcz

Ovo označava važnu prekretnicu za TMMCZ (bivši TPCA) nakon što je prešao u potpuno vlasništvo Toyota Motor Europe u siječnju 2021. Toyota je u tvornicu u Češkoj uložila više od 180 milijuna eura, transformirajući ju za proizvodnju vozila A i B segmenta koja su konstruirana na platformi Toyotine nove globalne arhitekture (Toyota New Global Architecture TNGA). Kapacitet tvornice sada je proširen, a uvedene su tri smjene za povećanje proizvodnje Yarisa te uvođenje Toyote Aygo X koje je planirano u 2022. godini.

Toyota Aygo X_06

Toyotina investicija također omogućuje proizvodnju hibridnih električnih vozila u tvornici u Češkoj. To odražava uspjeh Yarisa hibrida, koji predstavlja 80% Yarisovog prodajnog miksa u Europi. Hibridni električni pogoni za tvornice u Češkoj i Francuskoj proizvode se u Toyota Motor Manufacturing Poland (Poljska).

Ključne riječi:
Aygo X hibrid Toyota tvornica Yaris
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 28. siječanj 1937.

Prva vožnja Wraitha

Prototip Rolls-Roycea Wraith krenuo je na današnji dan u prvu test vožnju. Prvi poslijeratni model zvao se Silver Wraith i postao je jedan od najpoznatijih luksuznih automobila u ponudi Rolls-Roycea.

vs