Vidiauto Novosti Autobiz 2 milijuna čistih km s Toyotom Mirai

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 24.09.2019. 06:52

Ekologija 

S Toyotom Mirai prijeđeno 2 milijuna kilometara bez onečišćenja

2 milijuna čistih km s Toyotom Mirai

Novo postignuće s tehnologijom vodika - Startup za zajedničku vožnju (car-pooling) u Njemačkoj s Toyotom Mirai, limuzine na vodikove gorivne članke, prešle su preko 2 milijuna kilometara bez emisija plinova u atmosferu.

Dosegnuta su dva milijuna! Njemački startup za zajedničku vožnju CleverShuttle je prevalio preko 2,2 milijuna kilometara bez ispuštanja štetnih plinova tijekom 24 mjeseca, a u tom periodu prevezeno je  567.000 putnika. Za projekt se koristi 45 limuzina Toyota Mirai s pogon na vodikove gorivne članke (Ukupna potrošnja vodika 0,76 kg/100 km, ukupna potrošnja struje 0 kWh/100 km, ukupna emisija CO2 0 g/km). Dok je za dosezanje prvih milijun kilometara trebalo 15 mjeseci, CleverShuttle je dosegnuo drugi milijun za samo deset mjeseci.

hh-155147

CleverShuttle, uz sudjelovanje Deutsche Bahn kao dioničara od 2015., prvenstveno koriste ljudi zainteresirani za tehnologiju i očuvanje okoliša, koji se žele prevoziti uz neutralni CO2. Vožnje je moguće rezervirati putem aplikacije, nakon čega automobil pokupi stranke na željenom mjestu i vozi ih do željenog odredišta. Grupiranjem putnika koji se kreću u istom smjeru, ova usluga mobilnosti osigurava niske cijene, i do 40 posto jeftinije od konvencionalnog taksija.

mirai-hyd-07-dpl

Suradnja je započela u rujnu 2017. s početnih 20 vozila s gorivnim člancima Toyota Mirai, u Hamburgu. Gorivo se nalijeva na stanicama H2 MOBILITY, koji je joint venture ustanovljen radi širenja nacionalne vodikove infrastrukture. Zahvaljujući visokoj razini svakodnevne praktičnosti i pouzdanosti, prva limuzina na svijetu na pogon vodikom, CleverShuttle je povećao flotu Toyote Mirai na 45 vozila koji se sada koriste u Hamburgu, kao i u Münchenu i Stuttgartu.

Toyota-Mirai-na-gorivi-clanak (3)

Toyota Mirai je predstavljena 2014., a u Njemačkoj je dostupna od 2015. Naručiti je mogu fizičke i pravne osobe. Kao vozilo sa samog vrha ponude, ova limuzina dužine 4,89 m s pogonom na vodik - gorivne članke nudi svojim putnicima minimalni utjecaj na okoliš i maksimalnu udobnost zahvaljujući četiri zasebna sjedala.

mirai-int-09-dpl-2

Mirai, koji ne ispušta štetne plinove u atmosferu, treba samo vodik kao pogonsko gorivo, koji se pretvara u električnu energiju u gorivnim člancima, a koja pogoni elektromotor snage 113 kW/154 KS. Tako jedini ispust iz automobila je vodena para. S punim spremnikom goriva Toyota Mirai prelazi do 500 km, dok punjenje goriva traje nešto manje od četiri minute.

Ključne riječi:
ekologija Mirai Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.