Vidiauto Automobili Predstavljamo A3 i S3 kompaktne limuzine, novost iz Audija

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 27.03.2013. 14:27

Audi 

A3 i S3 kompaktne limuzine, novost iz Audija

A3 i S3 kompaktne limuzine, novost iz Audija

Iz Audija stižu nove limuzine, i to u seriji 3 - A3 i S3. Kompaktna limuzina ima četvora vrata, malu masu, zanimljive i snažne motore te napredna rješenja u području informacija i zabave, kao i sustave za pomoć vozaču.

Limuzinska izvedba modela Audi A3 na cesti ima sportsku pojavu, a dizajn je mješavina između klasičnog trodijelnog koncepta i kupe filozofije. Dizajnerski element "tornado linije" proteže se cijelom bočnom stranom vozila i kreira prepoznatljivi rub koji reflektira svjetlost. . Kao opcija se nudi LED tehnologija svjetala. Prilikom početka prodaje, Audi će također ponuditi prednja svjetla u potpunoj LED tehnologiji, čija inovativna tehnologija i prepoznatljiva pojava podcrtavaju izuzetan položaj modela A3 Limuzine. Stražnji spojler je integriran u poklopac prtljažnika, a svjetla naglašavaju vodoravne linije automobila sa svojim široko i nisko odrezanim rubovima.

Prevjesi vozila su kratki, a međuosovinski razmak je 2.640 mm (ukupna dužina vozila je 446 cm, dok je standardni A3 dužine 423,7 cm). Sa širinom od 1,80 metara, model A3 Limousine je jedanaest milimetara širi od A3 Sportback modela, dok je njegova visina (1,42 metra) devet milimetara niža nego kao kod spomenutog modela. U unutrašnjosti, ploča s instrumentima sa zaobljenim prednjim dijelom je uglađena, a središnja konzola je malo zakrenuta prema vozaču. Opcijski zaslon u boji putnog računala (serijska oprema kod Ambiente i Ambition linije) prikazuje podatke s detaljnom 3D grafikom.
Već od MMI Radio sustava kupac dobiva električki izvlačni zaslon. Sučelje MMI sustava nalazi se na konzoli središnjeg tunela što olakšava upravljanje, a MMI navigacijski sustav plus ima SSD tvrdi disk kapaciteta 64 GB, DVD optički pogon i sustav glasovnih naredbi s kompletnim riječima. Zaslon je dijagonale 7 inča i visoke razlučivosti.

Audi A3 Lim_2_620

Kada model Audi A3 Limuzina krajem ljeta krene u prodaju u Europi, ponuda motora će se sastojati od tri četverocilindrična motora. Ovi potpuno rekonstruirani motori sadrže Audijeve tehnologije za povećanje učinkovitosti – direktno ubrizgavanje goriva, turbo prednabijanje, upravljanje toplinom i start-stop sustav. Ponuda motora i mjenjača će se širiti te će uključivati dva nova osnovna motora. Ovisno o motoru, ugrađuje se ručni šest stupanjski ili S tronic mjenjač. Ovaj mjenjač s dvije spojke prebacuje stupnjeve bez primjetnog prekida dotoka snage. Njime se upravlja pomoću ručice mjenjača ili ručicama iza upravljača.

Motor 2.0 TDI razvija snagu od 110 kW (150 KS) i okretni moment od 320 Nm. On ubrzava model A3 Limuzinu od 0 do 100 km/h za 8,4 sekunde te do maksimalne brzine od 213 km/h. Njegova kombinirana potrošnja goriva je 4,2 litre na 100 km, što je ekvivalentno CO2 emisijama od 108 grama po kilometru.
Ključne značajke motora 1.4 TFSI su snaga od 103 kW (140 KS) i okretni moment od 250 Nm, uz masu od 1205 kg. Pri niskim opterećenjima motora COD (cylinder on demand) sustav isključuje dva cilindra. Ovaj 1.4-litreni motor automobilu osigurava kombiniranu potrošnju od samo 4,7 litara na 100 km; CO2 emisije su 109 grama po kilometru. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno mu je samo 8,4 sekunde, a maksimalna brzina automobila s ovim motorom je 213 km/h.
Motor 1.8 TFSI razvija snagu od 132 kW (180 KS) i okretni moment od 250 Nm. Ovaj motor koristi bogati paket naprednih tehnologija, uključujući zasebno ubrizgavanje goriva u komoru za sagorijevanje, odnosno u usisnu granu. On omogućuje sportske performanse, te mu je za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno 7,3 sekunde, a maksimalna brzina je 232 km/h. Njegova kombinirana potrošnja goriva je 5,7 litara na 100 km, što je ekvivalentno CO2 emisijama od 135 grama po kilometru.

Audi S3 limuzina

Audi S3 Lim_4_620

Nekoliko mjeseci nakon početka prodaje limuzine A3, Audi će predstaviti i top model ove serije – S3 limuzinu. Motor 2.0 TFSI, koji se ugrađuje u S3 limuzinu razvija 221 kW (300 KS) i 380 Nm okretnog momenta. Četverocilindrični motor visokih performansi kombinira napredne tehnologije za povećanje učinkovitosti – dvostruko ubrizgavanje goriva, ispušnu granu integriranu u glavu motora, Audi valvelift sustav i modul rotacijskog ventila za upravljanje toplinom.

Izvedba modela Audi S3 Limuzina, u paru sa S tronic mjenjačem, ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,9 sekundi, dok mu s ručnim mjenjačem treba 5,3 sekundi. Maksimalna brzina automobila je elektronski ograničena na 250 km/h. Ovaj turbo motor sa četiri cilindra ima kombiniranu potrošnju goriva od samo 6,9 litara ili 7,0 litara na 100 km, sa S tronic odnosno ručnim mjenjačem – što je ekvivalentno CO2 emisijama od 159 ili 162 grama po kilometru.

Ovjes spušta karoseriju za 25 mm u odnosu na serijsku A3 Limuzinu. Iza standardnih 18-inčnih kotača nalaze se velike kočnice; prednji diskovi imaju promjer od 340 mm.

Vizualno, S3 limuzina će se prepoznavati prema modifikacijama na odbojnicima, singleframe rešetki, usisnicima zraka, kućištima vanjskih zrcala, bočnim pragovima i stražnjem spojleru. Četiri ovalne cijevi ispušnog sustava s kromiranim završecima integrirane su u stražnji difuzor. U unutrašnjosti, model S3 limuzina nudi sportska sjedala (opcijski S sportska sjedala), instrumente sa sivim pokazivačima i dekorativne umetke u crnoj boji s 3D izgledom.

Audi S3 Lim_3_620
Ključne riječi:
A3 limuzina Audi S3 limuzina Sportback
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.