Vidiauto Novosti Najave Novi šesterocilindarski Mazda dizelaš

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 06.07.2022. 04:03

Mazda najavila redni šesterocilindarski dizelski motor

Novi šesterocilindarski Mazda dizelaš

Mazda je najavila novi 3,3-litreni redni šesterocilindarski dizel motor u izvedbi s 200 KS I 254 KS, a bit će dostupan u novom modelu CX-60.

Nakon nedavnog predstavljanja potpuno nove Mazde CX-60 PHEV, najavljeno je kako će biti dostupan i novi e-Skyactiv D motor. To je još jedna demonstracija Mazdinog 'pristupa s više rješenja', u ovom slučaju zadovoljavanja potreba kupaca koji žele učinkovit automobil za vožnju na velikim udaljenostima s mogućnošću vuče velike prikolice. Mazdina strategija višestrukih rješenja nudi različite proizvode i tehnologije - uključujući puno učinkovitije motore s unutarnjim izgaranjem i širok raspon elektrificiranih pogonskih sklopova, sve s najnižim mogućim emisijama - koji najbolje odgovaraju lokalnom tržištu i zahtjevima društva za održivošću.

Mazda_CX-60_e-Sykactiv-D_2

Potpuno novi dizelski pogonski sklop Mazdin je prvi redni šesterocilindarski dizelski motor, 3,3-litreni e-Skyactiv D. Vrlo inovativna napredna tehnologija izgaranja čini novi e-Skyactiv D jednim od najčišćih dizelskih motora na svijetu, a Mazda je uvjerena da će premašiti sve nadolazeće propise o emisijama kada stupe na snagu. Razvijen korištenjem koncepta 'prave veličine' (right sizing) koji optimizira obujam radi poboljšanja učinkovitosti i snage, potpuno novi motor obujma 3.283 ccm, uzdužno ugrađeni common rail šesterocilindarski motor s izravnim ubrizgavanjem e-Skyactiv D nudit će se s izborom dvije izlazne snage – 147 kW/200 KS s pogonom na stražnje kotače I 187 kW/254 KS s Mazdinim i-Activ AWD (pogon na sva četiri kotača).

Mazda_CX-60_e-Skyactiv_D_1

Uz novi Mazdin 48-voltni M Hybrid Boost sustav, potpuno novi dizelski motor kombinira visoku snagu s izvrsnom ekonomičnošću. Nova, vrlo inovativna, napredna tehnologija izgaranja – DCPCI (Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition) – dodatno poboljšava učinkovitost motora te smanjuje emisiju i potrošnju goriva postižući toplinski učinak od više od 40%. Snažnija izvedba ubrzava od 0-100 km/h 7,4 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 219 km/h uz WLTP prosječnu potrošnju goriva od samo 5,3 l/100 km i emisiju CO2 od samo 137 g/km, dok slabija izvedba pruža prosječnu WLTP potrošnju goriva od samo 4,9 l/100 km i emisiju CO2 od samo 127 g/km.

Redni šesterocilindarski motor proizvodi manje vibracija zbog svoje karakteristične "savršene uravnoteženosti", za uglađenu i tihu vožnju, dok isporučuje čist, privlačan zvuk motora. Visoki okretni moment motora daje CX-60 visoku sposobnost vuče prikolice od 2.500 kg, a kao rezultat njegove jednostavne strukture, težina motora je slična onoj 2,2-litrenog četverocilindarskog dizel motora Mazda Skyactiv D, čime se minimalizira razlika u upravljivosti. U prodaju stiže u siječnju sljedeće godine.

Ključne riječi:
6 cilindara CX-60 Mazda SUV Turbo diesel
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 28. siječanj 1937.

Prva vožnja Wraitha

Prototip Rolls-Roycea Wraith krenuo je na današnji dan u prvu test vožnju. Prvi poslijeratni model zvao se Silver Wraith i postao je jedan od najpoznatijih luksuznih automobila u ponudi Rolls-Roycea.

vs