Vidiauto Novosti Najave Kraj za automobile s klasičnim motorima

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 10.06.2022. 04:25

EU ubila automobile koje pokreću benzinski i dizel motori

Kraj za automobile s klasičnim motorima

Europski parlament je odlučio kako se od 2035. godine zabranjuje prodaja automobila s benzinskim I dizel motorima, a sve kako bi ohrabrio proizvođače da više ulažu u elektrifikaciju.

Iako još nije 100 % konačno, izgleda kako od 2035. godine unutar Europske unije više nećemo moći kupiti nikakav automobil, osim onoga kojeg pokreće struja! Da, dobro ste pročitali, a iako Zakon još nije donesen, prema glasovanju Europskog parlamenta je na strani struje, a sve kako bi smanjio emisiju za 55 % u usporedbi s razinama iz 1990. godine.

Renault Megane E-Tech_02

Iako neki proizvođači, kao što su Volvo i Ford, podržavaju ovu inicijativu, izgleda kako Njemačko udruženje automobilskih proizvođača VDA ipak nije za navedeno, a razlozi su nedovoljne infrastrukture za punjenje, a prema procjenama nedostaje nekoliko milijuna punjača u čitavoj EU! Uz sve to, postoji i veliko pitanje tko će proizvesti su tu količinu energije koja je potrebna za milijune automobila svakog dana? Izjave kao ''Kupnja i posjedovanje, odnosno korištenje električnog automobila bit će jeftinije za potrošače'', što je izjavio Jan Huitema, nisu nam baš obećavajuće, već imamo osjećaj kako će se dogoditi upravo suprotno, pa će i posjedovanje i korištenje automobila biti skuplje i manje komforno, na što će se mnogi teško naviknuti.

Toyota bZ4x_02

Plug-in hibridi i električna vozila su prošle godine činila 18 % prodanih vozila u EU, a iako su automobili zaslužni za četvrtinu ukupne emisije, teško da će proizvodnja same struje i emisije radi toga, jer se opet na neki način zagađuje, biti manja od emisija automobila sa standardnim motorima s unutarnjim izgaranjem. No kako se trenutno ne može sa sigurnošću reći što će biti do kraja godine, ostaje samo da vidimo što će se od navedenog stvarno i ispuniti.

Ključne riječi:
budućnost električni automobil Europska unija propisi
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 5. srpanj 1933.

Začetak legende zvane Autobahn

Fritz Todt proglašen je ukazom Adolfa Hitlera glavnim inspektorom za njemačke ceste uz glavni zadatak da izgradi sustav autocesta. Do 1936. je izgrađeno oko 100.000 km autocesta čime je njemačka dobila najsuvremeniju cestovnu mrežu u svijetu.

vs