Vidiauto Novosti Najave Kraj za automobile s klasičnim motorima

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 10.06.2022. 04:25

EU ubila automobile koje pokreću benzinski i dizel motori

Kraj za automobile s klasičnim motorima

Europski parlament je odlučio kako se od 2035. godine zabranjuje prodaja automobila s benzinskim I dizel motorima, a sve kako bi ohrabrio proizvođače da više ulažu u elektrifikaciju.

Iako još nije 100 % konačno, izgleda kako od 2035. godine unutar Europske unije više nećemo moći kupiti nikakav automobil, osim onoga kojeg pokreće struja! Da, dobro ste pročitali, a iako Zakon još nije donesen, prema glasovanju Europskog parlamenta je na strani struje, a sve kako bi smanjio emisiju za 55 % u usporedbi s razinama iz 1990. godine.

Renault Megane E-Tech_02

Iako neki proizvođači, kao što su Volvo i Ford, podržavaju ovu inicijativu, izgleda kako Njemačko udruženje automobilskih proizvođača VDA ipak nije za navedeno, a razlozi su nedovoljne infrastrukture za punjenje, a prema procjenama nedostaje nekoliko milijuna punjača u čitavoj EU! Uz sve to, postoji i veliko pitanje tko će proizvesti su tu količinu energije koja je potrebna za milijune automobila svakog dana? Izjave kao ''Kupnja i posjedovanje, odnosno korištenje električnog automobila bit će jeftinije za potrošače'', što je izjavio Jan Huitema, nisu nam baš obećavajuće, već imamo osjećaj kako će se dogoditi upravo suprotno, pa će i posjedovanje i korištenje automobila biti skuplje i manje komforno, na što će se mnogi teško naviknuti.

Toyota bZ4x_02

Plug-in hibridi i električna vozila su prošle godine činila 18 % prodanih vozila u EU, a iako su automobili zaslužni za četvrtinu ukupne emisije, teško da će proizvodnja same struje i emisije radi toga, jer se opet na neki način zagađuje, biti manja od emisija automobila sa standardnim motorima s unutarnjim izgaranjem. No kako se trenutno ne može sa sigurnošću reći što će biti do kraja godine, ostaje samo da vidimo što će se od navedenog stvarno i ispuniti.

Ključne riječi:
budućnost električni automobil Europska unija propisi
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.