Vidiauto Novosti Najave Subaru Impreza WRX STi 20 godina u Europi

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 27.01.2021. 05:54

Proslava 20. rođendana u Europi: Subaru Impreza WRX STi

Subaru Impreza WRX STi 20 godina u Europi

Jedan od najpoznatijih reli automobila svih vremena kojeg najčešće viđamo u kombinaciji plave boje karoserije i zlatnih aluminijskih naplataka te s velikim spojlerom straga, Impreza WRX Sti, slavi 20 godina na europskom tržištu.

Jedan od legendarnijih automobila slavi 20. rođendan od pojave na europskom tržištu, a riječ je o Subaru Imprezi WRX STi, To je automobil koji je osvojio tri uzastopna naslova na Svjetskom prvenstvu u reliju, te pobijedio u nizu raznih utrka, ali i postavio nove rekorde u raznim natjecanjima. Prvi WRX (World Rally eXperimental) model se pojavio još 1992. godine, dok je STi (Subaru Tecnica International) izvedba predstavljena 1994. godine. Ta prva generacija napravila je izvrstan uspjeh i dovela do toga da Impreza WRX STi postane predmet želja mnogih vozača.

2000_Subaru Impreza WRX STI WRC

No prva generacija koja je službeno stigao i na europsko tržište 2001. godine je ustvari druga generacija ovog modela. Riječ je o modelu koji se baš nije proslavio dizajnom, prvenstveno radi prednjeg dijela vozila gdje su se nalazila dva okrugla svjetla. Tu generaciju često nazivaju i ''Bugeye'', a dolazila je u izvedbi s 265 KS.

2001_Subaru Impreza WRX STI

Stoga već 2004. godine stiže redizajnirani model s novim prednjim krajem, po nama možda i najuspješnije dizajnirana izvedba, a već dvije godine kasnije stiže novi redizajn i novi motor s 280 KS.

2004_Subaru Impreza WRX STI_01

2004 Subaru Impreza WRX STI.jpg

2006_Subaru Impreza WRX STI

2006 Subaru Impreza WRX STI.jpg

Treća generacija je 2008. godine ponovo donijela oprečna mišljenja. Naime, WRX STi izvedba nije predstavljena kao limuzina već kao kompakt s 5 vratiju i prilično jednostavnim i neatraktivnim dizajnom. Ovaj model je pokretao 300 KS snažan benzinac, a naknadno je ponuđena i limuzinska izvedba, jednako neatraktivnog dizajna.

2008_Subaru Impreza WRX STI

2010. godine izlazi nova redizajnirana izvedba koja gubi Impreza iz naziva i ostaje samo WRX STi, a ponovo dolazi u limuzinskom obliku s (pre)velikim stražnjim spojlerom na poklopcu prtljažnika. Četvrta je pak generacija predstavljena 2014. godine, no iako je dizajn bio atraktivniji od prethodnika, ova generacija nikad nije postigla veće prodajne uspjehe, a od polovice 2018. godine se službeno više ni ne može kupiti. Zašto? Radi strogih ekoloških propisa koji su nametnuti.

2018_Subaru Impreza WRX STI

Stvarno šteta, jer smo sigurni da i dan danas mnogi ljubitelji automobila okrenu glavu za bilo kojom generacijom ovog modela ako ga sretnu na cesti.

Ključne riječi:
Impreza obljetnica Subaru WRX STi
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 9. prosinac 1963.

12-9-1963 Proizveden posljednji Studebaker

Proizveden posljednji Studebaker

Studebaker Brothers Manufacturing Company, osnovan tijekom civilnog rata, bio je najveći svjetski proizvođač kočija sa zapregom. Kada su stigli auti, Studebaker je postao poznati proizvođač automobila. Ipak, Studebaker nije mogao držati korak s konkurentima.

vs