Vidiauto Novosti Najave Subaru Impreza WRX STi 20 godina u Europi

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 27.01.2021. 05:54

Proslava 20. rođendana u Europi: Subaru Impreza WRX STi

Subaru Impreza WRX STi 20 godina u Europi

Jedan od najpoznatijih reli automobila svih vremena kojeg najčešće viđamo u kombinaciji plave boje karoserije i zlatnih aluminijskih naplataka te s velikim spojlerom straga, Impreza WRX Sti, slavi 20 godina na europskom tržištu.

Jedan od legendarnijih automobila slavi 20. rođendan od pojave na europskom tržištu, a riječ je o Subaru Imprezi WRX STi, To je automobil koji je osvojio tri uzastopna naslova na Svjetskom prvenstvu u reliju, te pobijedio u nizu raznih utrka, ali i postavio nove rekorde u raznim natjecanjima. Prvi WRX (World Rally eXperimental) model se pojavio još 1992. godine, dok je STi (Subaru Tecnica International) izvedba predstavljena 1994. godine. Ta prva generacija napravila je izvrstan uspjeh i dovela do toga da Impreza WRX STi postane predmet želja mnogih vozača.

2000_Subaru Impreza WRX STI WRC

No prva generacija koja je službeno stigao i na europsko tržište 2001. godine je ustvari druga generacija ovog modela. Riječ je o modelu koji se baš nije proslavio dizajnom, prvenstveno radi prednjeg dijela vozila gdje su se nalazila dva okrugla svjetla. Tu generaciju često nazivaju i ''Bugeye'', a dolazila je u izvedbi s 265 KS.

2001_Subaru Impreza WRX STI

Stoga već 2004. godine stiže redizajnirani model s novim prednjim krajem, po nama možda i najuspješnije dizajnirana izvedba, a već dvije godine kasnije stiže novi redizajn i novi motor s 280 KS.

2004_Subaru Impreza WRX STI_01

2004 Subaru Impreza WRX STI.jpg

2006_Subaru Impreza WRX STI

2006 Subaru Impreza WRX STI.jpg

Treća generacija je 2008. godine ponovo donijela oprečna mišljenja. Naime, WRX STi izvedba nije predstavljena kao limuzina već kao kompakt s 5 vratiju i prilično jednostavnim i neatraktivnim dizajnom. Ovaj model je pokretao 300 KS snažan benzinac, a naknadno je ponuđena i limuzinska izvedba, jednako neatraktivnog dizajna.

2008_Subaru Impreza WRX STI

2010. godine izlazi nova redizajnirana izvedba koja gubi Impreza iz naziva i ostaje samo WRX STi, a ponovo dolazi u limuzinskom obliku s (pre)velikim stražnjim spojlerom na poklopcu prtljažnika. Četvrta je pak generacija predstavljena 2014. godine, no iako je dizajn bio atraktivniji od prethodnika, ova generacija nikad nije postigla veće prodajne uspjehe, a od polovice 2018. godine se službeno više ni ne može kupiti. Zašto? Radi strogih ekoloških propisa koji su nametnuti.

2018_Subaru Impreza WRX STI

Stvarno šteta, jer smo sigurni da i dan danas mnogi ljubitelji automobila okrenu glavu za bilo kojom generacijom ovog modela ako ga sretnu na cesti.

Ključne riječi:
Impreza obljetnica Subaru WRX STi
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.