Vidiauto Novosti Najave Moguć opoziv za čak 830.000 Tesla vozila

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 14.06.2022. 04:50

Novi problemi za Teslu, istražuje se čak 830.000 vozila, a moguć i opoziv

Moguć opoziv za čak 830.000 Tesla vozila

NHTSA ispituje sve Tesline aktualne modele, a razlog je velik broj nesreća radi autopilota, a što bi moglo dovesti do povlačenja čak 830.000 vozila.

Novi problemi za Teslu u Americi, gdje Nacionalna uprava za sigurnost u cestovnom prometu (NHTSA), počinje s ispitivanjem sva četiri aktualna Teslina modela, a broj vozila je narastao na čak 830.000. Razlog tome su brojne nesreće gdje je otkriveno kako se ponavljaju ponašanja vozila i vozača, a ispitivat će se koliko autopilot može pogoršati ljudski utjecaj. Zasad postoji 16 odvojenih slučajeva gdje je otkriveno kako je autopilot prekinuo kontrolu vozila manje od sekunde prije sudara, pritom sugerirajući kako vozač nije bio spreman preuzeti kontrolu nad vozilom.

Tesla Model S_01

Prema dostupnim video snimkama navedenih nesreća, vozač je trebao biti svjestan potencijalnog sudara u prosjeku čak 8 sekundi prije udarca, a dosadašnja istraga pokazuje kako je većina vozača imala ruke na upravljaču, no sustavi u vozilu nisu upozorili vozače da na vrijeme reagiraju. U istragu je uključeno i 1100 nesreća u kojima je autopilot bio upaljen. A dokaže li se kako je problem u vozilima, Teslu očekuje veliki opoziv.

Tesla Model S_02

Elon Musk pak čitavo vrijeme govori kako vozila nisu kriva za nesreće, pa tako ni tvrtka, jer su prema podacima dobivenih iz računala automobila koji su sudjelovali u sudaru, dokazano kako autopilot u trenutku sudara nije bio uključen, pa se smatra kako je krivnja na vozačima. A ako dođe do povlačenja, to će biti još jedan udarac za Teslu, jer je krajem prošle godine rečeno kako će se povući 475.000 vozila kako bi se riješili problemi s retrovizorskom kamerom i poklopcem motora, koji povećavaju rizik od sudara.

Ključne riječi:
autopilot Elon Musk opoziv problemi Tesla
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 5. srpanj 1933.

Začetak legende zvane Autobahn

Fritz Todt proglašen je ukazom Adolfa Hitlera glavnim inspektorom za njemačke ceste uz glavni zadatak da izgradi sustav autocesta. Do 1936. je izgrađeno oko 100.000 km autocesta čime je njemačka dobila najsuvremeniju cestovnu mrežu u svijetu.

vs