Vidiauto Novosti Najave Lotus prestao s proizvodnjom tri modela

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 27.12.2021. 05:33

Trostruko zbogom u Lotusu: kraj za Elise, Evoru i Exige

Lotus prestao s proizvodnjom tri modela

Lotus je objavio kako je s krajem prosinca prestao s proizvodnjom čak tri modela istovremeno, a riječ je već o vremešnim modelima Elise, Evora i Exige.

Kako se završava godina, tako se i proizvođači pripremaju za sljedeću godinu, a tu je priliku iskoristio i Lotus kako bi zauvijek zaustavio proizvodnju čak tri modela istovremeno, a riječ je o modelima Elise, Evora i Exige.

The-end-of-an-era_Elise

Najdugovječniji model je Elise, koji se proizvodio još od 1996. godine, a ukupno je napravljeno 35.124 komada ovog modela, a posljednji je primjerak obojen u žutu boju i dolazi s oznakom Elise Sport 240 Final Edition.

The-end-of-an-era_Exige

Lotus Exige je pak model koji je tek nešto malo mlađi od modela Elise, točnije, proizvodio se od 2000. godine, a ukupno je napravljeno 10.497 komada ovog modela. Posljednji model koji je sišao s proizvodne trake je zeleni Exige Cup 430 Final Edition.

The-end-of-an-era_Evora

Najmlađi model od ove trojke je Evora, koja je na tržištu od 2009. godine, pa je i ukupna količina proizvedenih primjeraka najmanja, tek 6.117 komada, a ovaj posljednji model kojeg vidite na fotografijama dolazi u sivoj boji i pod oznakom Evora GT430 Sport.

The-end-of-an-era_2

Ova tri modela su ukupno proizvedena u 51.738 primjeraka, no toj brojci treba dodati i 9.715 primjeraka modela drugih proizvođača koji su bazirani na nekom od njih. Tako je Lotus proizvodio Opel/Daewoo Speedster, Vauxhall VX220 i originalni Tesla Roadster.

Ključne riječi:
Elise Evora Exige kraj proizvodnje Lotus
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 2. prosinac 1902.

12-2-1902 Prvi V8 motor

Prvi V8 motor

Prvi V8 motor patentirao je u Francuskoj Leon-Marie-Joseph-Clement Levavasseur. Danas je V8 najčešće korišteni oblik motora kada su u pitanju sportski ili veliki luksuzni automobili.

vs