Vidiauto Novosti Najave Ekonomični Hyundai Nexo pokreće vodik

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 10.01.2018. 06:10

Budućnost 

Hyundai Nexo s gorivim ćelijama već ove godine na cestama

Ekonomični Hyundai Nexo pokreće vodik

Hyundai je na ovogodišnjem sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, znan i kao CES, predstavio novi SUV model Nexo koji je pogonjen vodikom.

Posljednjih nekoliko godina je postalo popularno na CES-u predstavljati nove modele automobila, a najčešće je riječ o onima koji za pogon koriste isključivo struju. Hyundai Nexo bi mogli svrstati u tu kategoriju jer ga ipak pokreće elektromotor koji se puni putem gorivih ćelija koje koriste vodik.

Hyundai Nexo sa strane

Na pojedinim tržištima će se novi Nexo moći kupiti već ove godine, a on je ujedno i nasljednik modela Tuscona koji je također bio pokretan istim sustavom. No Nexo je postavljen na potpuno novu platformu koja je lakša, a time i ekonomičnija. Tako bi Nexo s jednim punjenjem trebao imati autonomiju od 595 km, odnosno čak 168 km više od Tuscona.

Hyundai Nexo straga

No najvažnije je napomenuti kako punjenje automobila vodikom traje koliko i punjenje automobila benzinom, i to je ono na što računa Hyundai s ovim vozilom. A osim toga, unutrašnjost je dizajnirana u potpuno novom smjeru, kojeg nazivaju Intelligent Personal Cockpit, no za sada im moramo vjerovati što kažu, jer fotografije unutrašnjosti još nisu objavljene. Treba spomenuti i kako je riječ o poluautonomnom vozilu koji je već sad opremljen zaslonom koji prikazuje vozilo koje se nalazi u mrtvom kutu.

Hyundai Nexo punjenje

Snaga motora je 163 KS i ima okretni moment od 395 Nm, a za ubrzanje do 100 km/h mu treba 9,7 sekundi. Motor je sasvim dovoljan za pokretanje karoserije duge 4671 mm, široke 1859 mm i visoke 1630 mm, a navedene dimenzije su dostatne za udobno putovanje pet osoba. Cijene još nisu poznati ni za jedno tržište, a bit će poznate netom prije početka prodaje.

Ključne riječi:
Hyundai Nexo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.