Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 02.01.2014. 19:35

Alternativna goriva 

Automobili pogonjeni vodikom

Automobili pogonjeni vodikom

Chrysler  je 1997. na auto salonu u Detroitu predstavio prvi elektromobil koji je struju za pokretanje crpio iz gorivih vodikovih ćelija. Danas već postoji veći broj serijskih automobila koji koriste vodik kao gorivo. Međutim kao i većina alternativnih pogona tehnologija proizvodnje je još uvijek preskupa za masovnu proizvodnju i prodaju.

Instalacija kod automobila pogonjenih vodikom sastoji se iz gorivih ćelija koje se nalaze u podnici automobila, elektromotora i spremnika vodika. Stlačeni vodik nalazi se u spremniku u tekućem stanju pod tlakom od 350 bara, ali je zbog razloga zapaljivosti ohlađen na -253° C. Dakle čitav sustav funkcionira na način da se u vodikove ćelije dovodi stlačeni vodik i kisik ili mješavina kisika i helija te se elektrolizom proizvodi struja. Prolaskom kroz separatorsku ploču ćelije, molekule vodika se spajaju na anodu, dok se molekule kisika spajaju na katodu.

BMW-Hydrogen-7-Car

Na anodi platinasti katalizator razdvaja vodik na protone i elektrone, a elektrolitska membrana propušta samo protone prema katodi. Elektroni dalje putuju vanjskim strujnim krugom proizvodeći struju koja pokreće elektromotor i puni baterije. S druge strane na katodi elektroni i protoni s kisikom stvaraju vodu, odnosno točnije paru iz ispuha vozila. Prednosti vodika su posve čisti ispuh te mogućnost dobivanja vodika elektrolizom iz vode. Nedostaci su visoka cijena, slaba infrastruktru te potrebe za velikim preinakama motora.

Ključne riječi:
alternativna goriva BMW Chrysler
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 28. rujan 1978.

9-28-1978  Rekord za Wankel motor

Rekord za Wankel motor

Urednik američkog automobilskog časopisa Car & Driver postigao je svjetski brzinski rekord za automobile pogonjene rotacijskim (Wankel) motorom. Za upravljačem modificirane Mazde RX-7 Don Sherman je vozio 297,74 km/h.

vs

.::.