Vidiauto Automobili Eko automobili Limuzina s pogonom na vodikove ćelije

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 27.06.2014. 14:37

Toyota 

Limuzina s pogonom na vodikove ćelije

Limuzina s pogonom na vodikove ćelije

Prodaja Toyotine limuzine Fuel Cell Sedan s pogonom na vodikove ćelije započinje sredinom 2015. godine.

Za sada je poznata cijena po kojoj će se Toyota Fuel Cell Sedan prodavati u Japanu – 50.500 eura (proljeće 2015.), dok će cijena za Europu i SAD biti naknadno određena. Naravno, preduvjet za korištenje ovog automobila je infrastruktura za punjenje vodikom.

Donosimo fotografije limuzine s pogonom na vodikove ćelije koja je po prvi put bila predstavljena kao koncept na prošlogodišnjem Sajmu automobila u Tokiju, a Toyota već 20 godina razvija pogon na gorive ćelije.

Toyota Fuel Cell Sedan (2)
Toyota Fuel Cell Sedan (3)

Koje su prednosti korištenja vodika? Vodik je alternativno gorivo te se može proizvesti iz različitih osnovnih izvora energije, uključujući solarnu energiju i snagu vjetra, a lako se skladišti i transportira. Kada je komprimiran, ima veću gustoću energije od baterija. Energija se iz sklopa gorivih ćelija generira pomoću kemijske reakcije između vodika i kisika te spremnika vodika pod visokim tlakom. Ovakva vozila doprinose manjem korištenju fosilnih goriva jer ne emitiraju CO2 niti druge tvari štetne za okoliš.

Koje su performanse vozila s pogonom na vodikove ćelije? Vozila imaju performanse i domet jednak vozilu s benzinskim motorom, a spremnik se može napuniti a oko tri minute. Tijekom vožnje iz motora se emitira samo vodena para koja nastaje reakcijom vodika i kisika.

Ključne riječi:
ekologija Fuel Cell Sedan Toyota vodik
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. srpanj 1938.

Dick Seaman osvaja veliku nagradu Njamačke

Dick Seaman je za volanom Mercedes-Benz-a 154 pobijedio na velikoj nagradi Njemačke na Nurburgringu. Dick Seaman je bio prvi Britanac kojem je to uspjelo nakon 15 godina.

vs

.::.