Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 18.11.2014. 16:21

Toyotin automobil budućnosti 

Toyota Mirai na gorivi članak

Toyota Mirai na gorivi članak

Nakon koncepta kojim je najavila automobil na gorivi članak, Toyota je sada i predstavila finalni proizvod, Mirai.

Toyota Mirai u prodaju stiže kroz dvije godine, 2016. godine, a naziv Mirai na japanskom znači budućnost. Motor Toyote Mirai kao gorivo koristi vodik koji se u gorivom članku spaja s kisikom, a kao rezultat se dobiva električna struja. Jedini nusproizvod je voda što znači da je automobil potpuno neškodljiv za okoliš, donosi portal Vidi.hr.

Automobil na gorivi članak prvo stiže na prometnice u SAD-u, a Toyota je u suradnji s tvrtkom Air Liquide izgradila 12 postaja za opskrbu vodikom u New Yorku, New Jerseyu, Massachusettsu, Connecticutu i Rhode Islandu. Doseg Mirai automobila će biti 482 km, a cijena će biti 69.000 USD (oko 423.000 kuna).

Toyota-Mirai-na-gorivi-clanak (2)

Na automobilu na gorivi članak radi i japanska Honda, a i njihov model FCX Clarity FCEV će se pojaviti u isto vrijeme kad i Toyotin Mirai.

Automobili na vodikov gorivi članak su učinkoviti oko 60% u odnosu na električne automobile na baterije, a za sad im je najveći problem opskrba energentom. No, bez obzira na te nedostatke, velika prednost automobila na vodikov članak je u tome što se "do vrha" napune za samo 5 minuta te imaju prilično veći domet u odnosu na e-automobile na baterije.

Toyota-Mirai-na-gorivi-clanak (3)
Ključne riječi:
gorivi članak Mirai Toyota vodik
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 5. prosinac 1977.

12-5-1977 Prednji pogon za Amerikance

Prednji pogon za Amerikance

Predstavljen je Plymouth Horizon, prvi mali američki automobil s prednjim pogonom. Tehnički napredak na području pogonske tehnologije omogućio je smanjenje dimenzija i troškova proizvodnje sustava prednjeg pogona.

vs