Vidiauto Novosti Najave Dacia će i u budućnosti ostati Dacia

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 19.07.2021. 06:03

Novi logo, nove boje, novi imidž, ali i dalje Dacia

Dacia će i u budućnosti ostati Dacia

Objavivši novu strategiju početkom ove godine, Dacia je dala do znanja da okreće novu stranicu u svojoj povijesti! No ipak, marka ostaje vjerna svojim korijenima.

Novi logotip i novi amblem simboliziraju Dacijinu posebnost i odvažnost te čine krunu obnovljenog vizualnog identiteta. Plod su napora dizajnerskog tima koji je kroz njih želio izraziti suštinu Dacijine filozofije kojom se marka vodi od samog početka. Julie, glavna dizajnerica zadužena za vizualni identitet marke Dacia, pojašnjava kreativni pristup koji se krije iza novog vizualnog identiteta marke: ''Tijekom kreativnog istraživanja cilj nam je bio promijeniti vizualni identitet marke uzimajući u obzir njezine osnovne karakteristike: robustan i jednostavan dizajn te želju za ispunjavanjem najnužnijih potreba.''

2021 - Story Dacia New logo new emblem new colours still Dacia (1)

Logotip, središnji element novog vizualnog identiteta, donosi slova koja su namjerno oblikovana minimalistički kako bi odrazila ekonomično razmišljanje i dovitljivost marke. Uklonjeni su završni potezi na slovima ''D'' i ''A'' te je ostalo samo ono što je potrebno kako bi se moglo prepoznati o kojim se slovima radi. Slova ''C'' i ''D'' prikazana su kao međusobno zrcalne slike, čime se naglašava želja za stvaranjem jednostavnog i geometrijskog vizualnog identiteta. ''Nadahnuli su nas predmeti koje obično nalazimo u garažama i automehaničarskim radionicama: zupčanici, lanci, alati... sve su to predmeti koji se često povezuju s kvalitetama kao što su robusnost, pouzdanost i funkcionalnost.'' Julie, glavna dizajnerica zadužena za vizualni identitet marke Dacia.

R-DAM_1332994

Amblem je inspiriran logotipom i odlikuju ga jednostavne linije, a slova ''D'' i ''C'' povezana su kao simetrične karike lanca; snažno i neraskidivo. Novi vizualni dizajn amblema jamči njegovu prepoznatljivost sa svake udaljenosti. Iako jednostavni i snažni, novi elementi vizualnog identiteta smisleni su te odražavaju izdržljivost Dacijinih vozila – karakteristiku u kojoj svakodnevno uživaju milijuni kupaca. Cjelokupni grafički dizajn krajnje je pojednostavnjen kako bi nas podsjetio na Dacijinu posvećenost stvaranju esencijalnih vozila. Svi elementi vizualnog identiteta savršeno se nadopunjuju i tvore cjelinu, pri čemu pokazuju potencijal za digitalnu primjenu. To je posebno slučaj kada se govori o obliku slova ''D'' koje je nalik strijeli, čime se privlači pažnja na ono što je bitno. Baš kao i marka koju predstavlja, grafički dizajn istovremeno je jednostavan, snažan i fleksibilan

2021 IAA Mobility show in Munich - Dacia

Paleta boja, temeljena na kaki-zelenoj, označava povezanost marke s prirodom te istovremeno simbolizira terene na kojima Dacijini modeli, baš kao i njihovi kupci, dolaze na svoje. ''Željeli smo marku približiti preferiranom terenu. Zato smo odabrali boje koje podsjećaju na široka prostranstva i prirodu'', kaže Julie. U ponudu su dodane nove boje. Tamna kaki, boja terakote i boja pijeska povezuju marku s okolišem, dok narančasta i jarko zelena naglašavaju tehnološki karakter.

2021 - Story Dacia New logo new emblem new colours still Dacia

Suštinu marke utjelovljuje i novi vizualni jezik koji odražava potrebu za slobodom, odmorom i povratkom prirodi. Nema više nebeski plave! Marka se okrenula prigušenim bojama koje simboliziraju prirodu u njezinu pravom obliku, koja nas poziva da se bavimo onime što je bitno i da zaboravimo na sve ostalo kako bismo se u potpunosti mogli predati trenutku i uživati u malim životnim avanturama.  ''Sljedeći korak za Odjel dizajna je predstavljanje novog amblema i logotipa na svim vozilima marke. Počinjemo već iduće godine, odnosno od jeseni 2022.'' rekao je David, voditelj studija za dizajn marke Dacia.

2021 - Story Dacia New logo new emblem new colours still Dacia
Ključne riječi:
budućnost Dacia logo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.