Vidiauto Novosti Najave Isprobali smo Renault dostavna vozila

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 02.07.2021. 06:05

Vozili smo: Renault Express Van, Kangoo Van i Trafic Passenger

Isprobali smo Renault dostavna vozila

U okolici Mirne Peči u Sloveniji, gdje je smješten novi Školski centar Renault Nissan Adriatica, isprobali smo nova LCV vozila – Express Van i Trafic Passenger koji su već na tržištu, a Kangoo Van stiže već u siječnju sljedeće godine.

Renault je za domaće novinare održao probne vožnje za svoje nove uzdanice u klasi LCV, odnosno lakih gospodarskih vozila, a riječ je o potpuno novom modelu Renault Express Van, potpuno novoj generaciji modela Renault Kangoo Van te o redizajniranoj izvedbi Renaulta Trafic Passenger, odnosno njegovoj putničkoj izvedbi. Sama prezentacija se održala u novom Školskom Centru Renault Nissan Adriatica, koji je smješten u Mirnoj Peči u Sloveniji, tik pored izlaska s autoceste, pa smo sva tri modela mogli provozati po otvorenim cestama i prekrasnim selima u okolici, gradskim cestama Novog Mesta, ali i autocestom te uvidjeti kako se ponašaju.

2021 Renault Express

Renault Express Van je prvenstveno namijenjen malim poduzetnicima i vlasnicima malih flota koji traže pristupačno vozilo, odnosno ne žele izdvojiti mnogo novaca prilikom kupnje. Express Van nudi prostran prostor za utovar, a ima i najširi otvor bočnih kliznih vrata. Uz to, prostor iza pregrade je dug 1,91 m i time je najdulji u klasi, a s obujmom od 3,7 m3 najveći je na tržištu u klasi. Nosivost mu je 650 kg, a svakako treba naglasiti kako je u kabini dostupno čak 48 litara pretinaca za sitnice, a sjedala su dodatno ojačana, kako se ne bi potrošila prilikom čestog ulaska i izlaska iz vozila.

2021 Renault Express_02

Ovaj model smo isprobali s 95 KS snažnim turbo dizel motorom, a u ponudi će biti i onaj slabiji od 75 KS. Mjenjač dolazi sa 6 brzina, a u kabinu će se udobno smjestiti ljudi do 190 cm visine, dok će se oni viši osjećati skučeno. Dojam u vožnji je dobar, a tijekom vožnje je Express Van trošio oko 7 litara na testnoj ruti. Vozili smo ga djelomično opterećenog, a za pretjecanja je često potrebno prebaciti u nižu brzinu.

2021 Renault Express_03

Na našem će tržištu biti dostupne samo dizelske inačice, a riječ je o 1,5-litrenim turbo dizel motorima koji dolaze u izvedbama sa 75 KS i s 95 KS, a oba su uparena sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem. Izvedba sa 75 KS je dostupna u klasičnoj izvedbi koja za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 16,3 sekunde i maksimalno može voziti brzinom od 184 km/h i pritom je prosječna potrošnja 5,1/5,4 litre, a dostupna je i u Ecoleader izvedbi, kada je maksimalna brzina ograničena na 100 km/h, te ta izvedba ima i nešto manju potrošnju od 4,7/4,9 litara. Cijena je za obje izvedbe sa 75 KS ista i iznosi 125.125 kuna (100.100 kn bez PDV). Snažnija izvedba s 95 KS ubrzava od 0 do 100 km/h za 13 sekundi, dok joj je maksimalna brzina 161 km/h, a prosječna potrošnja ove izvedbe je 5,1/5,3 litre. Cijena za Express Van Furgon dCi 95 pak kreće od 130.750 kn (104.600 kn bez PDV).

2022 Renault Kangoo

Kada sjednete u Kangoo Van, priča je već puno drugačija. Kvalitetniji materijali, više prostora ali i jedna posebna mogućnost – Easy Side Access. Riječ je o inovaciji koja olakšava utovar i istovar na uskim i malenim gradskim parkirnim mjestima, a ovakva izvedba Kangooa donosi najširi bočni otvor na tržištu od 1416 mm. Takva izvedba nema B nosač, pa je samim time moguće utovariti ili istovariti i veće predmete kroz bočnu stranu. U tom slučaju, pojas za suvozača se nalazi na posebnom nosaču s lijeve strane suvozačevog sjedala, a ovo će biti ekskluzivno dostupno na Kangoo modelu, no ne i na Mercedes-Benz izvedbi novog modela koji stiže sljedeće godine, a baziran je na Kangoou.

2022 Renault Kangoo_01

Novost je i Easy Inside Gallery koja omogućuje prijevoz dužih predmeta ispod samog krova vozila i iznad glave putnika, a sve kako ti predmeti ne bi smetali u prostoru.

2022 Renault Kangoo_03

Kangoo Van smo također vozili u izvedbi s turbo dizel motorom snage 95 KS i s ručnim mjenjačem, a iako je bio opterećen istom količinom tereta, nekako smo imali osjećaj da Kangoo ''lakše diše'' i lakše se nosi s teretom. U kabini je tijekom vožnje puno udobnije, što zbog kvalitetnijih materijala i bogatije opreme, ali i bolje zvučne izolacije te više prostora za vozača i putnike. Gotovo kao i u klasičnom automobilu.

2022 Renault Kangoo_02

Novi Kangoo dostupan je s 1,5-litrenim dizelskim motorom Blue dCi 75, 95 i 115 KS kombinirani sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili EDC automatskim mjenjačem. Motori su opremljeni sustavom Stop&Start i ispunjuju zahtjeve norme Euro 6D Full. Početne vrijednosti potrošnje u mješovitom ciklusu vožnje prema WLTP-u je 5,2 l / 100 km. I Kangoo će u ponudi imati Ecoleader izvedbu, a riječ je o dizel motoru 1.5 Blue dCi 95 čija je najveća brzina ograničena na 110 km/h kako bi se smanjila potrošnja goriva neovisno o stilu vožnje. Početne vrijednosti potrošnje u mješovitom ciklusu vožnje iznose 4,9 l / 100 km. Cijene i izvedbe za Kangoo još nisu poznate, a na naše tržište stiže od početka siječnja iduće godine. Već sad se zna da će i tijekom sljedeće godine stići i potpuno električna izvedba Kangooa.

2021 Renault Trafic Passenger

Najveći model kojeg smo provozali je novi Trafic Passenger, odnosno izvedba za prijevoz putnika, a u ponudu stiže i Trafic SpaceClass koji je namijenjen prijevozi VIP osoba i koji nudi mnogo luksuzne opreme. Trafic Passenger odlikuje privlačan dizajn i iznimno prostrana kabina u koju stane i do 9 putnika. Armaturna ploča je također dorađena i nudi mnogo prostora i najmoderniju opremu, uključujući i 8-inčni multimedijski zaslon, a tu su i najnoviji sigurnosni sustavi, kao i sustavi za pomoć vozaču. U unutrašnjosti je raspoređeno pretinaca koji imaju ukupan obujam od 86 litara, a kod modela SpaceClass, stražnja se sjedala mogu okretati za 180 stupnjeva.

2021 Renault Trafic Passenger_01

Što se motorizacije tiče, u ponudi su turbo dizel motori sa 110 KS i 150 KS, a snažniji je dostupan i s automatskim mjenjačem. Također, sve izvedbe su dostupne u kratkoj L1 i dugoj, L2 izvedbi. Cijene za Trafic L1 izvedbu kreću od 216.900 kuna, dok L2 izvedba kreće od 225.900 kuna. Trafic SpaceClass pak kreće od 301.900 kuna za L1, odnosno od 310.900 kn za L2 izvedbu.

2021 Renault Trafic SpaceClass

Foto: Mato Pavličević

Ključne riječi:
Express Van Kangoo Van LCV Renault Trafic Combi Trafic Passenger
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.