Vidiauto Novosti Najave 430 KS za Aston Martin V8 Cygnet koncept

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 13.07.2018. 05:55

Mini raketa 

430 KS za maleni Aston Martin V8 Cygnet koncept

430 KS za Aston Martin V8 Cygnet koncept

Iako nije bio tržišno uspješan, Aston Martin Cygnet je sada dorađen na jedinstveni način i dobivena je prava mala raketa, a šteta je što će ovo ostati jedini primjerak.

Aston Martin Cygnet je napravljen na bazi Toyote Iq, koja je trebala konkurirati Smartu, no nikad nije bila tržišno uspješna. Ista stvar se dogodila i s Cygnetom, kojeg je Aston Martin počeo proizvoditi kako bi smanjio prosječnu vrijednost CO2 proizvedenih automobila, no dorade u odnosu na Toyotu su mile minimalne, a cijena višestruko viša.

Aston Martin V8 Cygnet Concept straga

Stoga je Aston Martin, doduše prema narudžbi jednog kupca, za ovogodišnji Festival brzine u Goodwoodu pripremio unikatni Aston Martin V8 Cygnet, koji već na prvi pogled otkriva kako nije riječ o običnom automobilu.

Aston Martin V8 Cygnet Concept

Malenog Cygneta pokreće 4,7-litreni V8 benzinski motor koji nudi snagu od 430 KS i 490 Nm okretnog momenta, što je dovoljno da Cygnet potegne do maksimalnih 274 km/h, dok mu je za ubrzanje od 0 do 96 km/h (0-60 mp/h) potrebno svega 4,2 sekunde, a pogon je na stražnje kotače.

Aston Martin V8 Cygnet Concept detalj straga

Osim ispod poklopca, velike promjene su vidljive i na kotačima koji su sada veličine 19 inča s gumama 275/35, a aluminijski naplatci skrivaju 380 mm diskove sprijeda i 330 mm diskove straga. Blatobrani su prošireni kako bi se kotači nalazili unutar karoserije, a straga su vidljive i dvije ispušne cijevi.

Aston Martin V8 Cygnet Concept interijer

U unutrašnjosti isto ima promjena, pa je tako ispred vozača nova komandna ploča napravljena od karbona, volan presvučen alkantarom, sportska Recaro jedala, te zaštitni kavez, koji ujedno u učvršćuje karoseriju.

Aston Martin V8 Cygnet Concept interijer 2

Ovakav automobil, nažalost, nikad neće ući u serijsku proizvodnju, no lijepo je vidjeti kako se i ovako maleni automobili dadu urediti. Navedeni je primjerak napravljen po narudžbi za kupca koji je ostao anoniman, a cijena prerade nije poznata.

Ključne riječi:
Aston Martin Cygnet koncept V8 motor
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 13. kolovoz 1907.

Prvi taksi u SAD-u

Prvi taksi izašao je na ulice New Yorka  kao prvo vozilo te vrste u SAD-u. Prvi motorizirani taksiji u svijetu pojavili su se u Europi krajem 19. stoljeća, a naziv su dobili po uređaju taksimetru koji služi za izračunavanje cijene vožnje.

vs