Vidiauto Novosti Autobiz U Europi je najtraženija bijela boja

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 09.11.2018. 06:07

Koje boje volimo? 

Čak 30% novih automobila u Europi naručuje se u bijeloj boji

U Europi je najtraženija bijela boja

Nekad smo bijele automobile zvali ''vešmašina na kotačima'', dok su danas automobili bijele boje najtraženiji.

Iako se u Japanu oduvijek bijela boja na automobilu smatrala sportskom bojom, Europljani je baš nisu voljeli, te su prije 15 i više godina bijela bila samo dostavna vozila i najjeftinije verzije pojedinih modela, koje su u to doba često bile kombinirane s crnim branicima.

Photo3_1

No unazad desetak godina, priča se u potpunosti mijenja, te je trenutno udio novih automobila koji su u Europi prodani u bijeloj boji iznosi čak 30 %! Doda li se tome i postotak crnih, sivih i srebrnih vozila, dolazimo da smo pokrili tržište s čak 75 %.

Mazda6_Exterior-Colours

Vozimo li onda svi bezlične automobile? Naravno da ne, jer osim boje, veliku ulogu igra dizajn, ali i detalji u kontrastnim bojama. Svemu tome treba pridodati i metalik, perla, biserni i ine druge efekte koji podižu ukupan dojam.

MX-5_CrystalWhitePearlMica

U posljednje vrijeme se prodaje i sve više plavih vozila te crvenih i smeđih, a potonju je moguće često vidjeti na SUV vozilima, dok sw crvena često viđa na gradskim i kompaktim modelima. Ne treba zaboraviti ni na žarke boje, koje su češće kod malih automobila, dok su tamnije boje zastupljene najviše u limuzinama i SUV-ovima viših klasa.

vw polo boje

Spomenimo i kako je od prodanih vozila metalik boju imalo preko 50 %, dok se 16 % kupaca odlučilo na biserni efekt završnog laka.

Ključne riječi:
boje najtraženije boje u europi tržište
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. rujan 1891.

Rođen «otac» suvremenog autoputa

Fritz Todt, tvorac i glavni inženjer modernog njemačkog autobahna rođen je u Pforzheim-u, Njemačka. Pod njegovim nadzorom do drugog svjetskog rata nastala je najveća mreža autoputa na svijetu, koja se kasnije nastavila razvijati.

vs

.::.