Vidiauto Novosti Najave Proizveden je posljednji Fiat Punto

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 07.08.2018. 06:23

Zbogom Punto 

Definitivan kraj legende: Proizveden posljednji Fiat Punto

Proizveden je posljednji Fiat Punto

Proteklog tjedna Fiat je u Italiji proizveo posljednji primjerak modela Punto i time označio kraj jedne vrlo uspješne priče.

Iako je bio jedan od uspješnijim Fiat modela, Punto je postao „višak“ u kojeg tvrtka Fiat više nije željela ulagati, jer je vodstvo odlučilo kako će ovaj dio tržišta pokriti klasu niža Panda, već se Fiat usredotočio na proizvodnju modela 500 i njegovih varijacija.

Fiat punto prve generacije

Prvi Punto bio je predstavljen prije 25 godina kao nasljednik vrlo uspješnog modela Uno, a atraktivan dizajn i još mnogo toga omogućilo mu je da postane i Europski auto godine za 1995. Dolazio je s dva benzinska i jednim dizel motorom (55 KS – 85 KS), a naknadno je bio predstavljena i verzija 1.4 GT sa 136 KS. Prva generacija je bila dostupna u verzijama s tri i pet vrata te kao kabriolet.

Fiat Puno druge generacije_

Tijekom Salona automobila u Frankfurtu 1999. godine, Fiat je predstavio drugu generaciju Punta koja je dolazila samo u verziji s tri i pet vrata, s time da im je stražnji kraj bio drugačije dizajniran. Verziji s troje vrata stražnji dio je bio položeniji, dok je verzija s pet vrata imala okomitiji završetak te lagano izbočenje između prozora i branika kako bi prtljažnik bio veći. Dolazio je s benzinskim i dizel te turbo dizel motorima snage od 60 KS do 131 KS koliko je imala HGT verzija.

Fiat Puno druge generacije facelift

Početkom 2003. godine Fiat je predstavio redizajniranu verziju druge generacije s potpuno novim prednjim svjetlima i maskom koji nije bio najbolje prihvaćen od strane kupaca. Predstavljen je i novi 1.3-litreni JTD motor, a ova se verzija proizvodila i u Kragujevcu u Srbiji od 2005. do 2011. godine, u početku pod imenom Zastava 10 (ima ih i na našim cestama), a kasnije kao Punto Classic.

Fiat Grande Punto

Treća generacija je narasla u svim smjerovima te je zato i dobila dodatak u nazivu – Grande Punto, predstavljena je 2005. godine na Salonu automobila u Frankfurtu i odmah je dobila nadimak Baby Maserati. Dolazio je u verziji s tri i pet vrata i dugo bio jedan od najljepših predstavnika u klasi, no već u jesen 2009. godine Fiat predstavlja redizajniranu verziju koja dobiva i novo ime – Punto Evo, s promijenjenim prednjim dijelom i stražnjim svjetlima te novom unutrašnjošću. Međutim, kupcima se ponovo nije baš svidio prednji dio vozila te je već u siječnju 2012. godine predstavljen drugi redizajn, koji je donio prednji dio koji je sličniji originalnom Grande Puntu, dok je stražnji ostao gotovo identičan, a ponovo se mijenja ime i sada se taj model ponovo zove samo Punto.

Fiat Punto Evo

Fiat Punto Evo

No iako se šuška već pet godina kako Fiat ipak razvija novu generaciju Punta, prošlog je tjedna postalo jasno kako to nije istina, jer je u Italiji proizveden posljednji Punto! Doduše, Punto se proizvodi još u Indiji, gdje postoji i povišena „SUV“ verzija Avventura. Fiat Punto će i dalje ostati jedan od najpoznatijih imena, barem u Europi, jer ga je ipak proizvedeno u preko 9 milijuna primjeraka, a ne sumnjamo kako ćemo ga još dugo gledati i na cestama.

punto evo indija

Fiat Punto Evo za Indijsko tržište

punto Avventura indija

Fiat Avventura za Indijsko tržište

Ključne riječi:
Fiat Grande Punto Punto Punto Evo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. rujan 1891.

Rođen «otac» suvremenog autoputa

Fritz Todt, tvorac i glavni inženjer modernog njemačkog autobahna rođen je u Pforzheim-u, Njemačka. Pod njegovim nadzorom do drugog svjetskog rata nastala je najveća mreža autoputa na svijetu, koja se kasnije nastavila razvijati.

vs

.::.