Vidiauto Novosti Autobiz Deset godina inovacija Nissana Leaf

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 16.12.2020. 06:59

Obljetnica 

Nissan obilježava desetljeće inovacija električnog Leafa

Deset godina inovacija Nissana Leaf

Prošlo je već deset godina od početka proizvodnje modela Leaf, koji je ujedno i prvi serijski proizvedeni električni automobil na svijetu, koji se trenutno nudi u 59 zemalja.

Nissan slavi 10 godina posve električnog modela LEAF, prvog serijskog električnog vozila na svijetu. LEAF na ceste je stigao u prosincu 2010. i to prvo u Japan, a zatim u Europu i Ameriku. Sada je prisutan u 59 zemalja. Kupci diljem svijeta kupili su više od pola milijuna primjeraka modela LEAF. Nissanov LEAF utro je put modernim električnim vozilima. Redefiniranjem samog koncepta automobila LEAF pomaže kupcima, gradovima i vlastima osigurati održiviju budućnost. Zato se ne zaustavlja samo na mobilnosti, već istražuje nove načine na koje električni automobili mogu postati dio svakodnevice. Njegova tehnologija baterija pomaže napajati domove i urede, a brojne Nissanove inovacije upotrijebljene u električnim automobilima temelj su mogućnosti upravljanja energijom koja se prenosi iz vozila u električnu mrežu. LEAF pomaže i u kriznim situacijama.

101705_1_5-source

Bilo je to posebno putovanje, s brojnim prekretnicama. Ovo su neke od najvažnijih:

2010.: Povijest je napisana: prvi 100 % električni automobil na svijetu za šire tržište

Nissanova vizija bila je uhvatiti se ukoštac s urbanizacijom i industrijskim razvojem konstruiranjem automobila koji ne ispušta ugljikov dioksid, ali ipak pruža užitak u vožnji. Prva generacija modela LEAF odlikovala se snažnim ubrzanjima i voznim osobinama, uz uglađeno razvijanje performansi. Jedinstvene značajke omogućile su vozačima upotrebu mobitela za provjeru statusa baterije ili daljinsku aktivaciju klima-uređaja. Prvu generaciju pokretala je litij-ionska baterija kapaciteta 24 kWh. Potpuno napunjena baterija nudila je doseg od 200 km.

Nissan je surađivao s vladama, lokalnim zajednicama i operaterima električne energije za promociju električnih vozila i razvoj široke infrastrukture punionica. Kad je LEAF premijerno predstavljen, Japan je imao 200 brzih punionica koje su radile na standardu CHAdeMO1. Danas postoji 30.000 brzih punionica tog tipa. Nissan je ispisao povijest, a svijet je počeo obraćati pozornost: LEAF je postao prvi električni automobil koji je osvojio niz prestižnih nagrada, uključujući ''Europski automobil godine 2011.'', ''Svjetski automobil godine 2011.'' i ''Japanski automobil godine 2011. – 2012.''

2012.: Revolucionar: automobil koji napaja dom

Dvije godine nakon predstavljanja modela LEAF, Nissan je postao prvi proizvođač na svijetu koji je predstavio sustav koji prenosi električnu energiju od automobila do kuće. Sustav povezivanja automobila i kuće omogućio je vlasnicima pohranu energije u baterijama automobila i zatim povratak energije u kuću kad god požele. Mogli su puniti bateriju automobila u razdoblju nižih tarifa i niže potrošnje, a zatim je koristiti u kući tijekom vršnih opterećenja mreže. Istodobno se LEAF pokazao korisnim tijekom prirodnih katastrofa koje su onesposobile električne mreže. Služio je kao pokretni izvor električne energije koji je mogao pohranjivati energiju po potrebi. Na havajskom otoku Mauiju LEAF je sudjelovao u projektu pametne mreže koja je stabilizirala energetsku mrežu.

101706_1_5-source

2012.: Prva poboljšanja povećala su doseg na 228 km.

Poboljšanja električnog pogona dala su modelu LEAF više snage i pritom povećala njegov doseg na 228 km. To je vozačima ulijevalo veći osjećaj sigurnosti prilikom planiranja punjenja baterija. Veći doseg nije značio i veće komponente. Dapače, novi električni pogon manji je u odnosu na prethodnika. Obujam je smanjen za 30 %, a masa za 10 %. Smanjena potrošnja energije donijela je i nove prednosti, kao što su grijana sjedala i upravljač.

LEAF je 2014. obilježio prodaju 100.000. primjerka.

2015.: Drugo poboljšanje donosi nove prednosti i još veći doseg.

Razvoj baterija znatno je ubrzan. LEAF je dobio bateriju kapaciteta 30 kWh i doseg od 280 km, bez smanjivanja prostora u unutrašnjosti i povećanja vremena punjenja. Čak i s dodatnim kapacitetom, nova se baterija mogla napuniti do 80 % u istom vremenu koliko je bilo potrebno za punjenje prethodnika. Poboljšanja su obuhvaćala i nove sigurnosne tehnologije. Uključila su Inteligentni sustav za kočenje u nuždi koji upotrebljava prednju kameru za otkrivanje vozila i pješaka. LEAF je proslavio peti rođendan netom prije nego što je prodaja dostigla 200.000 vozila.

Nissan Leaf 40kW Tekna  25

2017.: Trenutak velikog napretka: Druga generacija modela LEAF ima doseg od 400 km, papučicu e-Pedal i sustav ProPILOT.

Stiglo je vrijeme za ispisati nove stranice povijesti. Druga generacija modela LEAF uvela je dosad neviđene tehnologije koje su povećale užitak u vožnji, praktičnost i učinkovitost. One su uključivale papučicu e-Pedal za vožnju s pomoću jedne papučice i napredni sustav za pomoć u vožnji ProPILOT. Novi električni pogon povećao je snagu za 38 % na 110 kW, a okretni moment za 26 % na 320 Nm, čime je osiguran užitak u vožnji. Nova litij-ionska baterija nije bila ništa veća od prethodne generacije, ali je imala 67 % veću energetsku gustoću od modela iz 2010. i ostvarivala je doseg od 400 km.

LEAF je 2017. najavio Nissanovu prvu uslugu dijeljenja automobila u Japanu pod nazivom e-share mobi. To je omogućilo svima da isprobaju Nissanov najnoviji električni automobil i njegove sustave za pomoć u vožnji. Do početka sljedeće godine na cestama je bilo već 300.000 primjeraka modela LEAF.

2018.: Više od mobilnosti: Nissan Energy nudi nove načine za uporabu Leafa.

Inovacijama iz programa Nissan Energy LEAF je postao još korisniji. Rješenjima za pohranu energije i punjenje automobil je mogao dijeliti energiju s kućom ili uredom. Nissan Energy Home, rezultat rada i ideja odjela Nissan Energy predstavljen je u galeriji Nissanova globalnog sjedišta u Yokohami. Nissan je razvio sustave za ponovnu uporabu i reciklažu starih baterija. 4R Energy, Nissanova podružnica, otvorila je u gradu Namieju, u okrugu Futaba, prefekturi Fukushima u sjeveroistočnom Japanu, tvornicu koja se usredotočila na ponovnu uporabu litij-ionskih baterija električnih vozila.

80141_1_5-source

Nakon studije provedene na originalnom modelu LEAF i kako bi se pokazalo koliko još neiskorištenog potencijala leži u električnim vozilima, Nissan je proizveo LEAF NISMO RC (Racing Competition). Ljubitelji automobilističkih sportova svjedočili su tihom, ali uzbudljivom iskustvu vožnje bez emisija koje su omogućile Nissanove tehnologije elektrifikacije. Prva generacija modela NISMO RC proizvedena je 2011. s istom baterijom, motorom i inverterom koji su se koristili i u serijskom Leafu. Ugrađeni su u središte vozila kako bi se konstruirao pogon na stražnje kotače. Druga generacija modela NISMO RC stigla je 2018. Dobila je dva motora, pogon na četiri kotača i karoseriju agresivnog dizajna. Litij-ionska baterija i inverter koristili su tehnologije druge generacije Nissana LEAF. Motor je razvijao 240 kW snage i 640 Nm okretnog momenta. Bio je dvostruko snažniji od modela iz 2011.

2018 LEAF NISMO RC track 04-source

2019.: Vrhunac ponude: Nissan LEAF e+

Novi električni pogon Nissana LEAF e+ stiže sa snažnijim motorom i većim dosegom. Baterija ima 55 % veći kapacitet; 62 kWh. Time je doseg povećan na 528 km, bez utjecaja na prostranost ili dizajn vozila. Jedino što je ostalo isto jest trenutačno dostupan okretni moment koji LEAF čini tako zabavnim u vožnji. Do 2019. više od 400.000 kupaca diljem svijeta kupilo je LEAF.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 20

Automobili su izmišljeni prije više od stotinu godina. U proteklih 10 godina Nissan LEAF bio je predvodnik tranzicije od motora s unutarnjim izgaranjem prema električnim vozilima bez emisija. Kad je stigao 2010. neki nisu dijelili tu viziju. Danas gotovo svaki proizvođač automobila nudi svoje električno vozilo. Nissan LEAF pomogao je srušiti mitove i predrasude o električnim automobilima. Leafovo putovanje pokazuje kako brzo kupci prihvaćaju električna vozila nakon što iskuse vožnju u njima. Revolucionarni kompakt pomogao je promijeniti ne samo način na koji proizvodimo automobile, već i način na koji živimo.

Ključne riječi:
električno vozilo EV Leaf Leaf e+ Nissan obljetnica
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.