Vidiauto Novosti Najave Električni koncept Renault Megane eVision

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 19.10.2020. 05:25

Budućnost 

Koncept Renault Megane eVision najavljuje novu generaciju Meganea

Električni koncept Renault Megane eVision

Iz Renaulta stiže koncept Megane eVision, koji najavljuje sljedeću generaciju kompaktnog Meganea, a hvale se i kako je 95 % koncepta već spremno za serijsku proizvodnju, dok će finalni model biti predstavljen krajem sljedeće godine.

Još uvijek je u tijeku Renaultov on-line događaj pod nazivom eWays, koji je namijenjen elektrificiranim vozilima, a nakon što je predstavljena Dacia Spring, prvi električni model tog proizvođača, na red je stiglo i predstavljanje koncepta Renault Megane eVision kojim se najavljuje nova generacija Meganea.

Renault Megane eVision_04

U Renaultu kažu kako je 95 % vozila već gotovo, a premijera nove generacije se očekuje već krajem sljedeće godine, dok će u prodaju stići početkom 2022. godine i to na potpuno novoj platformi CMF-EV (Common Module Family – Electric Vehicle).

Renault Megane eVision_02

Platforma CMF-EV omogućuje okomitu i vodoravnu instalaciju različitih modularnih baterija. Na ovoj platformi mogu se konstruirati i niske limuzine i viši SUV modeli opremljeni snažnijim baterijama. Platforma je modularna i u duljinu, kako bi se baterija dodatno mogla prilagoditi vrsti automobila i željenom dosegu vozila. Na platformi CMF-EV mogu se konstruirati električni automobili za kraće vožnje gradom, ali i vozila za dulja putovanja bez punjenja. Serijska izvedba Méganea eVision bit će prvi Renaultov model na ovoj platformi koji će se pojaviti na tržištu.

Renault Megane eVision_07

Megane eWays je opremljen i prilično tankom baterijom nove generacije koja zauzima malo prostora, a dolazi s kapacitetom od 60 kWh koji bi trebao biti dostatan za preko 400 km dosega, a bit će opremljen i punjačem izmjenične struje od 130 kW, što će omogućavati brzo punjenje baterije na snažnim punjačima.

Renault Megane eVision_06

Za pogon se brine elektromotor najveće snage 217 KS, koji konceptu omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 8 sekundi. Koncept se vozi na 20-inčnim aluminijskim naplatcima zanimljivog dizajna, a na njih su montirane gume dimenzija 245/40 ZR20.

Renault Megane eVision_05

Sam koncept je dug 4,21 m, što je između 15 i 30 cm kraće od današnjih modela ove klase, no Megane eVision nudi više prostora za putnike i prtljagu zato što su elektromotori manjih dimenzija, a nova baterija zauzima manje prostora, a tu je i međuosovinski razmak dug 2,77 m.

Renault Megane eVision_01

Slovo E na kraju riječi Megane grafički je riješeno potpuno drugačije od ostalih slova u riječi. Ta simbolična značajka električnih motora i oznaka E-TECH izvedene su u istoj upečatljivoj zlatnoj boji kao i krov, s paralelnim crnim crtama kao na Renaultovom logotipu iz 1972. koji je dizajnirao Victor Vaserely.

Renault Megane eVision
Ključne riječi:
električni automobil EV koncept Megane Megane eVision Renault
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 25. listopad 1902.

10-25-1902 Fordov automobil se vraća utrkama

Fordov automobil se vraća utrkama

Godinu dana nakon «razočaravajuće pobjede» (Ford je bio smiješno sporiji, no konkurenti su odustali) na stazi Grosse Point Race Track Fordov automobil ponovno je sudjelovao te premoćno pobijedio u utrci na istoj stazi. Ovoga puta Henry Ford je vozačku zadaću prepustio Barneyu Oldfieldu koji je zajedno s njim sudjelovao u razvoju vozila.

vs