Vidiauto Novosti Autobiz Predstavljen je prototip Nissan RE-LEAF

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 01.10.2020. 05:53

Specijalno vozilo 

Nissan RE-LEAF: koncept za izvanredne situacije

Predstavljen je prototip Nissan RE-LEAF

Koncept električnog vozila donosi rješenje za posljedice prirodnih katastrofa zahvaljujući mobilnoj opskrbi električnom energijom s pomoću baterije velikog kapaciteta za potrebe operacija spašavanja.

Nissan je predstavio koncept potpuno električnog vozila za odgovor na izvanredne situacije osmišljen kao mobilni izvor električne energije u slučaju katastrofe ili ekstremnih vremenskih pojava. Radni prototip naziva RE-LEAF temelji se na Nissanu Leaf, prvom serijskom električnom vozilu. Osim preinaka kojima se omogućuje vožnja cestom prekrivenom krhotinama, RE-LEAF uključuje i utičnice otporne na nepovoljne vremenske uvjete, postavljene na vanjskoj strani vozila, s pomoću kojih je moguće puniti i pokretati uređaje od 110-230 V električnom energijom pohranjenom u njegovoj litij-ionskoj bateriji velikog kapaciteta.

Nissan RE-LEAF (1)-source

RE-LEAF pruža mogućnost vožnje u samo središte područja pogođenog katastrofom i služi kao potpuno mobilni izvor električne energije za pomoć u spašavanju. Integrirani sustav za upravljanje energijom može pokretati medicinske ili komunikacijske uređaje ili rasvjetu i ostalu opremu za održavanje života.

Nissan RE-LEAF (8)-source

Prirodne katastrofe najčešći su uzrok nestanka struje. Prema Izvješću Svjetske banke za 2019. prirodne nepogode i klimatske promjene bile su uzrok 37 % slučajeva nestanka struje u Europi između 2000. i 2017. godine te 44 % slučajeva nestanka struje u SAD-u u istom razdoblju. Nakon što uslijed određene prirodne katastrofe nestane struje, vrijeme koje je potrebno za ponovnu uspostavu opskrbe električnom energijom obično je 24-48 sati, ovisno o težini prouzročene štete. Tijekom tog razdoblja mogu se upotrebljavati električna vozila kao mobilni izvor opskrbe električnom energijom u slučaju nužde bez emisija.

Nissan RE-LEAF (4)-source

RE-LEAF je kreiran sa željom da se ukaže na potencijal električnih vozila u postupku oporavka nakon katastrofe. Premda je riječ tek o radnom konceptu, tehnologija je predviđena za upotrebu u svakodnevnom životu. U Japanu Nissanov upotrebljava LEAF u svrhu osiguranja električne energije i prijevoza u slučaju prirodne katastrofe još od 2011. Tehnologija Nissan Energy Share omogućuje da električna vozila služe kao mobilne baterije za pohranu energije s pomoću kojih se domovi i društvo u cjelini mogu opskrbljivati električnom energijom, što predstavlja energetski model koji se može primijeniti za stabilizaciju ponude i potražnje električne energije.

Poput modela Leaf i RE-LEAF ima sposobnost dvosmjernog punjenja, što je njegova standardna značajka od prvog predstavljanja modela 2010. godine. To znači da ne samo da model LEAF ''izvlači'' električnu energiju za punjenje baterije velikog kapaciteta, već i da preko sustava V2G (Vehicle-to-Grid) ''vraća'' energiju natrag u mrežu ili putem tehnologije V2X (Vehicle-to-everything) izravno pogoni elektroničke uređaje. Posljednja generacija Nissan LEAF e+ može funkcionirati kao prijenosna elektrana jer njezina potpuno napunjena baterija kapaciteta 62 kWh može osigurati napajanje električnom energijom koja je prosječnom kućanstvu dovoljna za šest dana.

Nissan RE-LEAF (5)-source

Kao vozilo namijenjeno za spašavanje nakon katastrofe, RE-LEAF može električnom energijom opskrbljivati nekoliko uređaja istovremeno. Na primjer, električni pneumatski čekić – 24 sata – 36 kWh; uređaj za tlačnu ventilaciju – 24 sata– 21,6 kWh; lonac za juhu od 10 litara – 24 sata – 9,6 kWh; respirator za intenzivnu njegu – 24 sata – 3 kWh ili LED reflektor snage 100 vata – 24 sata –2,4 kWh. Nakon ponovne uspostave opskrbe električnom energijom u pogođenom području električna vozila mogu se ponovno napuniti i nakon toga služiti za prijevoz bez emisija – do 385 km (WLTP) sa samo jednim punjenjem baterije modela LEAF e+.

Nissan RE-LEAF (10)-source

Za bolju sposobnost automobila za kretanje cestama prekrivenima preprekama ili raspršenim krhotinama, kod modela RE-LEAF razmak vozila od tla povećan je za 70 mm do visine od 225 mm, a uključuje i prilagođeni štitnik za korito motora kako bi se zaštitilo podvozje automobila. Širi trag kotača (+90 mm prednji / +130 mm stražnji), prilagođeni blatobrani, blatne zavjese i terenske gume na 17-inčnim sportskim kotačima, samo su neke od značajki koje pridonose mogućnostima modela.

Nissan RE-LEAF (6)-source

Veliki kapacitet i visoka pouzdanost litij-ionske baterije modela LEAF jamči stabilnu opskrbu električnom energijom za više uređaja koji se spajaju na električnu mrežu. Ugrađeni sustav upravljanja energijom omogućuje usmjeravanje električne energije RE-LEAF baterije pri naponu do 230 V. Dostupne su tri utičnice: dva vanjska priključka C-oblika otporna na nepovoljne vremenske uvjete za lakši pristup i unutarnja kućna utičnica u prtljažniku. Stražnja su sjedala uklonjena, a podnica izravnana kako bi se dobilo više prostora za skladištenje nužne opreme. Prilagođena pregrada također razdvaja prednja sjedala od teretnog prostora.

Nissan RE-LEAF (7)-source

Nakon što RE-LEAF stigne u zonu pogođenu katastrofom, iz prtljažnika se izvlači sklopivi stol po mjeri s 32-inčnim LED zaslonom i vlastitim napajanjem električnom energijom koji funkcionira kao operativno čvorište za rukovođenje komunikacijama i upravljanje operacijama spašavanja.

Ključne riječi:
električno vozilo EV Nissan prirodna katastrofa RE-LEAF specijalno vozilo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 5. prosinac 1977.

12-5-1977 Prednji pogon za Amerikance

Prednji pogon za Amerikance

Predstavljen je Plymouth Horizon, prvi mali američki automobil s prednjim pogonom. Tehnički napredak na području pogonske tehnologije omogućio je smanjenje dimenzija i troškova proizvodnje sustava prednjeg pogona.

vs

.::.