Vidiauto Automobili Predstavljamo Regenerativno kočenje

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 18.04.2016. 23:03

Regenerativno kočenje 

Akumuliranje energije

Regenerativno kočenje

Sustavi regenerativnog kočenja kod modernih automobila omogućavaju „skladištenje“ kinetičke energije kočenja čime se omogućava korištenje dodatne snage automobila onda kada je to potrebno ili punjenje baterija.

Regenerativnim kočenjem smatra se svako kočenje kod kojega se barem dio kinetičke energije kočenja pohranjuje u neki oblik energije umjesto da se toplinom rasipa u okolinu. Takva pohranjena energija se potom može koristiti na razne načine, ali prvenstveno se koristi kao dodatna snaga automobila. Moderna era ovih sustava započinje 1950-ih godina tijekom kojih je poznati fizičar Richard Feynman prvi iznio postulate regenerativnog prikupljanja energije pomoću generatora odnosno specifičnih rotora. Tako je već 1967. godine sada već ugašena američka tvrtka AMC predstavila elektro model automobila Amnitron čije su se baterije punile upravo energijom prikupljenom kočenjem. Slični sustavi su već desetljećima vrlo popularni kod tramvaja, trolejbusa i sličnih komercijalnih prometala. Poznato je da sva tijela u pokretu imaju određenu kinetičku energiju, pa tako konkretno i kotači automobila. Tako se tijekom kočenja oslobađa velika energija koja u obliku topline u klasičnim vozilima odlazi u nepovrat. Ubrzavanjem brzine vrtnje nekog rotora ili zamašnjaka (u ovome slučaju kotača) određena količina kinetičke energije pohranjuje se unutar samog rotora kao rotacijska energija. Nadalje, usporavanjem brzine vrtnje rotora navedena energija se oslobađa.

prius-drivetrain

Radi se o vrlo sofisticiranim sustavim koje koristi i NASA te kod kojih se rotori mogu vrtjeti i do 50.000 okretaja u minuti. Da bi se ostvarila maksimalna učinkovitost rotor mora biti savršeno balansiran te izveden na način da je eliminiran utjecaj svih vanjskih čimbenika. Tako se rotor ponekad nalazi u vakuumu, a može biti izrađen iz čelika ili karbona. Ako se navedeni postulati uporabe u auto svijetu možemo uvidjeti kako se kod vozila opremljenim sustavima regenerativnog kočenja na osovinama točnije kotačima nalaze posebni rotori koji izgledom podsjećaju na bubanj kočnice te su elektroinstalacijama spojeni na akumulatore energije poput elektromotora odnosno generatora ili baterije. U prvom slučaju elektromotor tijekom kočenja radi kao generator te puni baterije. Direktno punjenje baterija kočenjem je rezervirano za čisto elektromobile koji su opremljeni svom pratećom instalacijom. Tako se u oba slučaja kočenjem pune pogonske baterije.

carh-Business-Life-Toyota-Prius-42f63d60-c9c9-4f90-8efd-8c52c8adb440-0-620x310
Ključne riječi:
hibrid Prius Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs