Vidiauto Automobili Novi automobili na hrvatskim cestama Renault E-Tech hibridi stigli kod nas

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 18.09.2020. 06:56

Novo na tržištu 

Predstavljeni Renault E-Tech hibridi: Clio, Captur plug-in i Megane plug-in

Renault E-Tech hibridi stigli kod nas

Jučer je Renault za domaće novinare organizirao probne vožnje svojih novih hibridnih modela – Clija, Captura i Meganea, a istovremeno je počela i njihova prodaja na našem tržištu.

Jučer smo se družili s novim Renault hibridima po domaćim cestama, od Zagrebačkih gužvi, pa preko autoceste i otvorene ceste, tako da smo nakratko isprobali većinu mogućnosti koje osiguravaju ovi novi modeli. U Renaultovoj novoj ponudi hibridnih i plug-in hibridnih vozila E-TECH dostupna su tri modela: Clio E-TECH Hibrid sa 140 KS, novi Captur E-TECH Plug-in sa 160 KS i novi, odnosno redizajnirani, Megane E-TECH Plug-in sa 160 KS.

RENAULT CLIO E-TECH HYBRID_ RENAULT CAPTUR E-TECH PLUG-IN _RENAULT MEGANE E-TECH PLUG-IN

Krenimo od modela Clio, koji je dostupan samo kao hibrid i puni se isključivo regenerativnim načinom. Opremljen je 1,2 kWh baterijom koja mu omogućuje rad u električnom modu tijekom 80 % vožnji po gradu, a što donosi ukupnu uštedu goriva od 40 % u usporedbi s klasičnim motorom. On se može voziti i u potpunosti na struju, a za to je potrebno samo pritisnuti EV tipku na središnjoj konzoli. U tom načinu rada maksimalna brzina je 70 km/h. Tu je i opcijski Multi-sense kojim vozač prilagođava vožnju svojem raspoloženju i vrsti terena.

RENAULT CLIO E-TECH hybrid

Clio E-Tech hibrid raspolaže s ukupnom snagom sustava od 140 KS, a prijenos se vrši putem robotiziranog mjenjača. U praksi, normalnom mješovitom vožnjom ćete lako trošiti 4 litre. Naime, tolika je nama bila prosječna potrošnja na relaciji Zagreb – Sveti Ivan Zelina starom cestom, i vraćanje nazad autocestom i vožnjom do 140 km/h. Svakako treba napomenuti kako bez obzira na dodatne elemente i dalje nudi jednak obujam prtljažnika i prostora u kabini, kao i onaj koji ima klasičan motor.

RENAULT CLIO E-TECH hybrid_02

Detaljno ćemo isprobati ovakav Clio kada stigne na test, a za kraj objavljujemo kako cijena hibridne inačice Clio Intens E-Tech starta od 152.400 kn.

RENAULT CLIO E-TECH hybrid_01

Renault Captur E-Tech Plug-In hibrid je već malo drugačiji od Clija i donosi 160 KS snažan hibridni sustav, veću bateriju od 9,8 kWh koja mu omogućuje vožnju na struju do 65 km i punjenje putem kabela. Captur se može voziti u električnom modu sve do brzine od 135 km/h, a punjenje putem utičnice traje između 3 i 5 sati. Naravno, baterija se puni i regenerativno, a prosječna potrošnja nam je na ruti bila ispod 4 litre, ali smo istovremeno istrošili i punu bateriju.

RENAULT CAPTUR E-TECH PLUG-IN

Captur E-Tech serijski dolazi s Multi-Sense sustavom, ali i digitalnom instrument pločom i 9,3-inčnim središnjim multimedijskim sustavom, i nizom druge opreme, a treba naglasiti kako on ulazi i u subvencije, a kolike će one biti sljedeće godine, to ćemo tek vidjeti. A sa subvencijama će i cijena pasti, a one kreću od 227.400 kuna za model Captur Intens E-Tech.

RENAULT CAPTUR E-TECH PLUG-IN_01

Uskoro stiže i redizajnirani Megane, a isprobali smo njegovu Plug-In hibridnu inačicu, koja je trenutno dostupna samo na karavan, odnosno Grandtour izvedbi, dok će kasnije stići i u hatchback izvedbu. Kao i kod Captura, Megane E-Tech Plug-in hibrid dolazi s hibridnim sustavom koji daje snagu od 160 KS i uparen je s robotiziranim mjenjačem. Ugrađena baterija nudi kapacitet od 9,8 kWh i teži svega 105 kg, a omogućuje doseg do 65 km u gradskoj vožnji s jednim punjenjem. Prosječna potrošnja Meganea E-Tech je 1,3 litre, a i sami smo se uvjerili u to. Naime vozili smo rutu po Slavonskoj aveniji u Zagrebu u trenutku kada su bile veće gužve, zatim smo se provozali i po autocesti prema Sisku i nazad kroz Veliku Goricu i prosječna nam je potrošnja iznosila svega 0,9 litara na 100 km. Naravno, pravu ćemo potrošnju vidjeti tek nakon sedmodnevnog testa, no već ovako nas je Megane prilično zainteresirao.

Renault E-Tech plug_in hibridni pogon

Punjenje baterije traje 3 do 5 sati, čak i na najobičnijoj kućnoj utičnici, a u kabini se nudi jednako prostora kao i kod obične izvedbe, jedino je prtljažnik par litara manji i ima obujam od 447 litara. U opciji se nudi Multi-Sense sustav, a redizajnirani Megane donosi i poboljšanu središnju konzolu s novim detaljima, ali i jednostavnijom regulacijom rada klima uređaja putem kotačića i tipki. I Megane E-Tech Plug-In hibrid zadovoljava standarde za dobivanje poticaja, a cijena bez njih iznosi 241.000 kuna za početni model Megane Intense E-Tech.

Renault Megane E-Tech plug in hibrid

Za kraj recimo još i kako je trenutno u tijeku akcija i na navedene cijene se odobrava popust od 5.000 kuna za modele Clio E-Tech i Captur E-Tech, dok je popust za Megane E-Tech 6.000 kuna. Uz to, svaki kupac dobiva i 4 zimske gume, a uz Renault financiranje s plaćanjima u četiri rate dobiva se i produženo jamstvo na 4 godine ili 80.000 km.

Ključne riječi:
Captur E-Tech plug-in Clio E-Tech hibridi Megane E-TECH Plug-in Plug-in hibrid Renault
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 2. travanj 1926.

4-2-1926 Rođen Jack Brabham

Rođen Jack Brabham

Na današnji dan 1926. godine rođen je Jack Brabham, vozač Formule 1, u Hurstvilleu, New South Wales, Australija. Slavni Brabham tri puta je osvojio svjetsko prvenstvo u Formuli 1.

vs

.::.