Vidiauto Novosti Autobiz Zanimljivi električni koncepti iz Renaulta

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 06.07.2020. 05:08

Koncepti 

Zanimljivi Renault električni koncepti

Zanimljivi električni koncepti iz Renaulta

Renault je danas marka koja nudi niz električnih i hibridnih vozila, a njihov Zoe je jedan od najprodavanijih električnih automobila u Europi.

Renault je uvijek mnogo ulagao u inovacije, a vrlo rano je prepoznao kako je budućnost u električnim i hibridnim vozilima. Tako je 1995. godine Renault predstavio konceptno hibridno vozilo Next, koje je nagovijestilo budućnost Renaulta.

Renault Next_01

Riječ je o revolucionarnom prototipu kompaktne klase koji je sprijeda imao ugrađen trocilindrični benzinski motor obujma 750 ccm, dok su straga bila ugrađena dva elektromotora, a mjenjač je bio automatski.

Renault Next_02

Mogao je postići maksimalnu brzinu od 165 km/h, a prosječna potrošnja mu je bila 3,4 litre na 100 km. Ugrađena baterija je težila oko 150 kg, dok je ukupna težina čitavog vozila bila svega 875 kg, bez obzira što su u njega bila ugrađena čak tri motora. S punom baterijom Renault Next je moga prijeći 20 km, što je bio izvrstan rezultat u to vrijeme.

Renault Next_03

Štednja u težini je postignuta korištenjem aluminija i karbona, a zanimljivo je kako je čitav koncept napravljen u 365 dana, od početnih nacrta, pa sve do gotovog vozila koje je moguće voziti.

FluenceZ.E. concept TwizyZ.E. concept Kangoo Z.E. concept Zoe Z.E. concept

A veliki korak je Renault napravio 2009. godina na Salonu automobila u Frankfurtu gdje je predstavio čak četiri električna koncepta pod oznakom Z.E (eng. zero emision, bez emisije) – Fluence Z.E, Kangoo Z.E., Zoe Z.E i Twizy Z.E. Najzanimljivija je činjenica kako su kasnije sva četiri koncepta dobili i svoje serijske inačice, a svi modeli su se mogli kupiti i na našem tržištu, a tako je i sada, s time kako se Fluence E.V. više ne proizvodi, no zato je tu nedavno stigao Twingo Z.E.

2010 - Renault Twizy Z.E.

Twizy Z.E. koncept je mali električni četverocikl koji može prevesti dvoje ljudi, a u ponudi je i Cargo izvedba koja umjesto stražnjeg sjedala posjeduje prostor za stvari i idealan je izbor za brze gradske dostave. Zahvaljujući izgledu koji je ostao gotovo istovjetan konceptu, pa je uvijek u centru pažnje. Vjerujte, testirali smo ga pa znamo o čemu pričamo.

2010 - Renault Twizy Z.E.  (1)

Ako vam pak treba više mjesta za stvari, tu je uskočio koncept Kangoo Z.E. kojeg je pokretao 95 KS snažan elektromotor koji je omogućavao maksimalnu brzinu od 130 km/h i doseg od 160 km s jednim punjenjem.

2009 - Renault Zoe Z.E. Concept

Renault Zoe Z.E. koncept je najavio novi gradski model koji je u prodaju stigao krajem 2012. godine, a nedavno je predstavljen u novoj generaciji. No najzanimljivija je činjenica kako je riječ o jednom od najprodavanijih električnih automobila u Europi, a samo u lipnju ove godine je registrirano preko 10.000 modela Zoe, a taj isti mjesec je naručeno još njih 11.000!

2010 - Renault Fluence Z.E. Concept (1)

Renault Fluence Z.E. elektrificirana izvedba tada aktualnog Fluencea, limuzinske izvedbe Meganea, a koncept se isticao sportskim izgledom, LED svjetlima, kamerama umjesto retrovizora i 21-inčnim aluminijskim naplatcima. Pokretao ga je 95 KS snažan elektromotor, a baterija je omogućavala doseg od 160 km s jednim punjenjem. U to vrijeme je to bio jako dobar rezultat, a konstantnim poboljšanjima Renault električna i hibridna vozila su i danas među najprodavanijima u Europi.

2010 - Renault Fluence Z.E. Concept
Ključne riječi:
električni automobil EV Fluence Kangoo Z.E. koncept Renault Twizy Z.E. Zoe
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. lipanj 1996.

Zanardijeva prva CART pobjeda

Alessandro Zanardi, bivši vozač Formule 1, osvojio je na današnji dan 1996. godine svoju prvu CART IndyCar utrku u Portlandu, Oregon, u bolidu Reynard-Honde.

vs

.::.