Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 08.11.2013. 09:56

Pametno vozilo 

Toyota FV2 se spaja s vozačem

Toyota FV2 se spaja s vozačem

Ovaj Toyotin automobil spaja se s vozačem, a njime se upravlja bez upravljača.

Toyota će na Tokyo Motor Showu 2013 prikazati prototip pametnog futurističkog vozila bez upravljača Toyota FV2, a vozilo predstavlja neku vrstu kombinacije skutera i automobila.

Među zanimljivostima koje Toyota ističe nalazi se sustav za upravljanje bez upravljača koji omogućuje upravljanje vozilom prebacivanjem mase vozača kao i spoj vozača i automobila kroz snažnu psihičku i emocionalnu povezivost, donosi Vidi.hr portal.

To će rezultirati upravljanjem sličnim poput Segwaya, odnosno automobil će tumačiti pokrete tijela vozača prema naprijed, nazad, lijevo ili desno, a vozač će u njemu moći sjediti (bolje rečeno ležati) ili stajati, što pomalo nalikuje na upravljanje jet-skijem ili vodenim skuterom.

Toyota ovaj sustav temelji na projektu umjetne inteligencije pod nazivom Toyota Heart Project koji se fokusira na komunikacijske i AI tehnologije koje su dovele do razvoja Kirobo i Mirata humanoidnih robota.

Ova tehnologija omogućuje vozaču da razvije vezu s FV2, jer automobil može pomoću sustava prepoznavanja glasa i crta lica prepoznati vozačevo raspoloženje. Također, može koristiti akumuliranu povijest vožnje kako bi predlagao destinacije, te obrađivati informacije o vještini upravljanja kako bi mogao vozaču asistirati u vožnji.

Koncept također sadrži naprednu transportnu tehnologiju koja povezuje FV2 s drugim vozilima u blizini i infrastrukturom prometnice kojom se krećete, kako bi vam omogućio čim sigurniju vožnju, a sve informacije će prikazivati na zaslonu s proširenom stvarnosti (AR-om) koji je ugrađen u vjetrobran.

Kako bi ljudima približila funkcioniranje svega ovoga, Toyota je izdala aplikaciju za pametne telefone koju možete preuzeti za Android u Google Playu, ili za iOS u Apple AppStoreu.

Tokyo Motor Show se održava od 22. studenoga do 1. prosinca 2013.

Ključne riječi:
FV2 koncept Tokyo Motor Show Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. lipanj 1900.

Promet u nacionalnom parku Yosemite

Oliver Lippincott na današnji je dan 1900. godine postao prva osoba koja je u nacionalni park Yosemite ušao motornim vozilom, točnije, tzv. Locomobilom.

vs

.::.