Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi PSA Hybrid Air-potrošnja samo 2 litre goriva

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 30.10.2013. 22:35

Pogon budućnosti 

PSA Hybrid Air-potrošnja samo 2 litre goriva

PSA Hybrid Air-potrošnja samo 2 litre goriva

Peugeot i Citroen zajedničkim snagama razvijaju koncept koji bi trebao zaživjeti do 2016. te omogućiti gradskim automobilima potrošnju od 2 do 3 litre. Najavljuje se cijena 20 posto niža nego kod klasičnog hibridnog pogona, a važno je naglasiti kako je cijeli sustav projektiran za cijeli vijek trajanja automobila. 

Hybrid Air naziv je novog motora koji je razvila PSA grupacija u suradnji s Boschom i koji kombinira hibridni motor i rad na stlačeni zrak.Kada su otpori vožnje mali, dio energije glavnog motora sprema se u poseban energetski spremnik, kako bi se koristio kod povećanog opterećenja. Osnovu cijelog sustava čini sklop hidrauličke pumpe i hidrauličkog motora. Benzinski ili dizelski i hidromotor spojeni su na razvodnik snage s automatskim CVT mjenjačem. Pretvorba energije obavlja se potpuno mehanički, a elektronika služi samo za upravljanje. Energijom motora ili kočenja pokreće se pumpa koja uljem nabija zrak na 20 do 27 bara. Zrak se širi i potiskuje ulje u hidro-motor, koji može raditi zajedničkim snagama sa glavnim motorom ili samostalno pokretati auto. Hidro motor se napaja spremljenom mehaničkom energijom motora. Stlačeni zrak se koristi kao pomoćni pogon, prilikom ubrzanja ili svladavanja uspona, odnosno kao samostalni, u gradskoj vožnji, do brzine od oko 60 do 70 km/h.

compressed-air-car

Automobil bi se teoretski mogao kretati samo stlačenim zrakom, ali problem je u kapacitetu i dosegu automobila. Hybrid Air omogućava automobilu da se pokreće samo na benzin ili dizel, komprimirani zrak ili kombinirano. U slučaju hidro pogona automobil je lakši za više od 100 kilograma u odnosu na klasični elektro hibrid. Prema najavama u normalnoj se vožnji štedi 30, a u gradskoj do 45 posto, što znači da se potrošnja u autu niže klase, poput Peugeota 208 ili Citroëna C3, može sniziti na manje od tri litre.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 9. prosinac 1963.

12-9-1963 Proizveden posljednji Studebaker

Proizveden posljednji Studebaker

Studebaker Brothers Manufacturing Company, osnovan tijekom civilnog rata, bio je najveći svjetski proizvođač kočija sa zapregom. Kada su stigli auti, Studebaker je postao poznati proizvođač automobila. Ipak, Studebaker nije mogao držati korak s konkurentima.

vs