Vidiauto Testovi Testirali smo... Toyota GT86 2.0 Boxer Sport TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 02.05.2013. 11:19

Za čisti užitak u vožnji 

Toyota GT86 2.0 Boxer Sport TEST

Toyota GT86 2.0 Boxer Sport TEST

Testirali smo pravi vozački automobil, Toyotu GT86. Svi znamo za „Hachi-roku“ odnosno AE86, a sada je na red došao njegov nasljednik, kupe sa stražnjim pogonom i boxer motorom snage 200 KS

Testirao: Krunoslav Ćosić

Kod Toyote GT86 nema puno priče – upalite motor, stavite sigurnosni pojas, pričekate malo dok se Boxer motor ne zagrije i igra počinje. Toyota nam je nakon nekoliko godina razvoja isporučila odličan proizvod. Nema manjkavosti, dobro je finaliziran, a na vama je samo da uživate.

Na test smo dobili Toyotu GT86, pravi vozački automobil. Prilikom kupnje nećete morati niti previše razmišljati – u ponudi je samo jedan motor, a trebate samo odlučiti jeste li za ručni ili automatski mjenjač. OK, još možete razmisliti želite li standardni Sport paket ili Sport Aero. Razlika je samo u nekoliko sitnica, kojima ćete se izdvajati (ili možda niti nećete, ukoliko niste ljubitelji dodatnih spojlera).

Već je i sama najava koncepta FT86 na Tokyo Motor Show 2009. godine dala naslutiti kako se u Toyotinim pogonima nešto vruće sprema. I konačno smo i ugledali finalnu verziju, inače nastalu u suradnji sa Subaruom. I dok je Subaru razvio boxer motor, Toyota se pobrinula za dizajn i sve ostalo. Usput su se malo dotaknuli i motora, te je tako na njemu završila oznaka D-4S. Cilj je bio smanjiti potrošnju. Jesu li u tome uspjeli, vidjet ćemo kasnije tijekom testa. Uglavnom, na motoru stoji oznaka: Toyota – D-4S – boxer – Subaru.

Vožnja s Toyotom GT86

Ovo je pravi vozački automobil. Za one koji žele uživati u svakom pokretu izrazito preciznim upravljačem podesivim po visini i dubini (električni progresivni servo upravljač), preciznim novorazvijenim 6-brzinskim ručnim mjenjačem, pogledu preko haube i vrhova blatobrana dok prolaze kroz mnogobrojne zavoje ispred sebe. Koncept s prednje postavljenim motorom i stražnjim pogonom u praksi zaista odlično funkcionira. Automobil je zabavan, bitno je samo imati dobre gume na kotačima kako biste sigurno prolazili kroz zavoje. I naravno, driftali. Ma svi znate za Toyotu AE86 Hachi-roku, kultni drifterski automobil koji je redovito na svim drift natjecanjima. Proizvodio se od 1983. do 1987. godine.

Kompletan test

Ključne riječi:
GT86 test Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.