Vidiauto Testovi Testirali smo... Toyota GT86 2.0 Boxer Sport TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 02.05.2013. 11:19

Za čisti užitak u vožnji 

Toyota GT86 2.0 Boxer Sport TEST

Toyota GT86 2.0 Boxer Sport TEST

Testirali smo pravi vozački automobil, Toyotu GT86. Svi znamo za „Hachi-roku“ odnosno AE86, a sada je na red došao njegov nasljednik, kupe sa stražnjim pogonom i boxer motorom snage 200 KS

Testirao: Krunoslav Ćosić

Kod Toyote GT86 nema puno priče – upalite motor, stavite sigurnosni pojas, pričekate malo dok se Boxer motor ne zagrije i igra počinje. Toyota nam je nakon nekoliko godina razvoja isporučila odličan proizvod. Nema manjkavosti, dobro je finaliziran, a na vama je samo da uživate.

Na test smo dobili Toyotu GT86, pravi vozački automobil. Prilikom kupnje nećete morati niti previše razmišljati – u ponudi je samo jedan motor, a trebate samo odlučiti jeste li za ručni ili automatski mjenjač. OK, još možete razmisliti želite li standardni Sport paket ili Sport Aero. Razlika je samo u nekoliko sitnica, kojima ćete se izdvajati (ili možda niti nećete, ukoliko niste ljubitelji dodatnih spojlera).

Već je i sama najava koncepta FT86 na Tokyo Motor Show 2009. godine dala naslutiti kako se u Toyotinim pogonima nešto vruće sprema. I konačno smo i ugledali finalnu verziju, inače nastalu u suradnji sa Subaruom. I dok je Subaru razvio boxer motor, Toyota se pobrinula za dizajn i sve ostalo. Usput su se malo dotaknuli i motora, te je tako na njemu završila oznaka D-4S. Cilj je bio smanjiti potrošnju. Jesu li u tome uspjeli, vidjet ćemo kasnije tijekom testa. Uglavnom, na motoru stoji oznaka: Toyota – D-4S – boxer – Subaru.

Vožnja s Toyotom GT86

Ovo je pravi vozački automobil. Za one koji žele uživati u svakom pokretu izrazito preciznim upravljačem podesivim po visini i dubini (električni progresivni servo upravljač), preciznim novorazvijenim 6-brzinskim ručnim mjenjačem, pogledu preko haube i vrhova blatobrana dok prolaze kroz mnogobrojne zavoje ispred sebe. Koncept s prednje postavljenim motorom i stražnjim pogonom u praksi zaista odlično funkcionira. Automobil je zabavan, bitno je samo imati dobre gume na kotačima kako biste sigurno prolazili kroz zavoje. I naravno, driftali. Ma svi znate za Toyotu AE86 Hachi-roku, kultni drifterski automobil koji je redovito na svim drift natjecanjima. Proizvodio se od 1983. do 1987. godine.

Kompletan test

Ključne riječi:
GT86 test Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 9. prosinac 1963.

12-9-1963 Proizveden posljednji Studebaker

Proizveden posljednji Studebaker

Studebaker Brothers Manufacturing Company, osnovan tijekom civilnog rata, bio je najveći svjetski proizvođač kočija sa zapregom. Kada su stigli auti, Studebaker je postao poznati proizvođač automobila. Ipak, Studebaker nije mogao držati korak s konkurentima.

vs