Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Koncept Cactus nema bočna i stražnja stakla

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 09.09.2013. 12:39

Citroen 

Koncept Cactus nema bočna i stražnja stakla

Koncept Cactus nema bočna i stražnja stakla

Citroen s konceptnim automobilom Cactus pokazuje u kojem će smjeru ići dizajn C linije, a sve su komande objedinjene na 100% digitalnom sučelju.

Sve je počelo predstavljanjem konceptnog automobila C-Cactus na salonu automobila u Frankfurtu 2007. godine, a trebalo bi se nastaviti u 2014. godini. Dizajn konceptnog automobila Citroen Cactus do najmanje pojedinosti odgovara na pitanje o prikladnosti veličine i učinkovitosti. Zadržati samo esencijalno, optimizirati da se postigne oblik prirodna savršenstva. Takav način razmišljanja omogućio je dizajnerima zaobilaženje tradicionalnih smjernica za izradu automobila ne bi li istražili nova smjela rješenja koja stvaraju istinski važna obilježja.

Cactus karakteriziraju glatke i pročišćene površine sedefaste bijele boje, tekući oblici lišeni svakog oblika agresivnosti, bočna leptir-stakla i „plutajući“ krov, grafički elementi kontrastne boje kojima je dana važna uloga. Zaštita je s pomoću Airbumps elemenata, sive boje Lama te crnih blatobrana s teksturom. Crni lakirani lukovi na krovu omogućuju prijevoz predmeta, a svjetlost u kabinu stiže kroz veliki panoramski krov.

Već se na prvi pogled uočava element koji upada u oči svojom originalnošću: Airbump. Taj grafički element postavljen je na bokove i odbojnike vozila, a rezultat je novog postupka koji dizajn ponovo čini funkcionalnim. Airbump ističe stil vozila Cactus, daje njegovu karakteru originalnost i mogućnost prilagodbe svakom pojedinom vozaču. Povrh toga, nudi i istinsku zaštitu od svakidašnjih manjih oštećenja. Njegova elastična površina prošla je posebnu «soft» obradu zbog koje je otporan na ogrebotine, a u sebi ima kapsule zraka koje amortiziraju udarce.

Citroen Cactus čine i optimalne proporcije u korist učinkovitosti i udobnosti u vožnji:
-veličina kompaktne limuzine (duljina 4,21 m, širina 1,75 m),
-stilski idealni profil s 1/3 ostakljenih površina i 2/3 limenih bokova,
-veća odignutost od tla (21 cm), ali optimizirana visina od samo 1,53 m,
-skraćeni prevjesi zbog čega su kotači smješteni na sva četiri ugla vozila.

Prednji dio najavljuje vizualni identitet budućih modela linije C, a odlikuju ga glatke površine na kojima se jasno ističu ševroni, fluidni oblici koji se skladno i bez prekida nastavljaju do poklopca motora i bokova te tehnološki unaprijeđeni svjetlosni potpis s LED svjetlima i svjetlima ugrađenima u Airbumps. Stražnji dio slijedi isto načelo s LED svjetlima s 3D efektom ugrađenima u široki Airbump koji štiti prtljažnik.

Nepostojanje bočnih stakala, stražnjeg stakla i središnjih stupova poziva na otkrivanje posve nove unutrašnjosti, i glede konstrukcije i glede obrade, boja i materijala.

Ključne riječi:
Cactus Citroën Frankfurt koncept
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.