Vidiauto Automobili Super automobili 30 godina modela Sport quattro

Autor: m.s. Objavljeno: 25.09.2013. 19:15

Audi 

Podsjetnik na 30 godina modela Sport quattro

Prije 30 godina Audi je predstavio Sport quattro s 306 KS, novu filozofiju sigurne i sportske vožnje s kratkim međuosovinskim razmakom i izgledom trkaćeg automobila. Sada stiže koncept Audi Sport s čak 700 KS! 

Quattro pogon s coupe dizajnom na Audiju Sport ima plug-in hibridni pogon te je dužine 4602 mm i visine od samo 1386 mm.

Dizajn uključuje plosnate C-stupove i pravokutna dvostruka prednja svjetla s naprednom Audijevom Matrix LED tehnologijom koja će biti dostupna krajem ove godine na redizajniranom modelu Audi A8. Prednja svjetla nemaju masku pa su vidljive LED diode, dok je upotreba stakla i pripadajućih kućišta na stražnjim svjetlima svedena na minimum.
LED jedinica za duga svjetala Audi Matrix LED prednjih svjetala sastoji se od brojnih pojedinačnih dioda. Pojedinačne LED diode, koje djeluju zajedno s lećama i reflektorima ispred njih, uvijek jamče izvrsno osvjetljenje. Mogu se pojedinačno uključiti, isključiti ili prigušiti, ovisno o situaciji.

Druga dizajnerska značajka koja odaje počast klasičnim modelima su "izbočine" iznad branika. Dizajneri tvrtke Audi redizajnirali su i snažno naglasili te linije. Spojler izlazi iz vrata prtljažnika pri većim brzinama. Prtljažni prostor, pojačan poprečnom šipkom ispod stražnje police, ima zapremninu od 300 litara.

Plug-in hibridni pogon omogućuje konceptnom modelu okretni moment od 800 Nm. Energija se prenosi putem preinačenog tiptronic mjenjača s osam brzina do pogonskog sklopa quattro koji ima sportski diferencijal na stražnjoj osovini. Sukladno primjenjivom standardu, izložbeni automobil troši u prosjeku 2,5 litara goriva na 100 kilometara i ima prosječnu emisiju CO2 59 grama po kilometru.

Motor s unutarnjim sagorijevanjem je četiri litreni V8 s dva turbopunjača. Razvija snagu od 412 kW (560 KS) i ima okretni moment 700 Nm. Sustav CoD (Cylinder on Demand) – automatsko isključivanje cilindra po potrebi, isključuje četiri cilindra pod djelomičnim opterećenjem, a sustav start-stop čini agregat sa osam glasnih cilindara vrlo učinkovitim.
Između 4,0-litrenog TFSI motora i mjenjača nalazi se elektromotor u obliku diska izlazne snage 110 kW i 400 Nm. Pogonsku energiju crpi iz litij-ionske baterije s tekućim hlađenjem koja se nalazi straga i ima kapacitet od 14,1 kWh.

Kada V8 motor i elektromotor rade zajedno, konceptni model Audi Sport quattro ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,7 sekundi – baš kao što su to nekad činili snažni Audijevi reli automobili. Maksimalna brzina koju razvija iznosi 305 km/h. Masa praznog vozila spremnog za vožnju zajedno s paketom baterije iznosi samo 1.850 kilograma.

Ključne riječi:
Audi hibrid plug-in hibridni pogon quattro V8 motor
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 27. lipanj 1990.

6-27-1990  NASCAR-ovi munjeviti dani

NASCAR-ovi munjeviti dani

Tvrtka Paramount Motion Pictures predstavila je na današnji dan 1990. godine film Days of Thunder, djelo istih ljudi koji su kreirali hit Top Gun. Glavne uloge igrali su Tom Cruise i Nicole Kidman.

vs