Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi StabiliTrak - ispravlja vozačeve pogreške

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 16.03.2014. 18:03

General Motorsova inačica ESP-a 

StabiliTrak - ispravlja vozačeve pogreške

StabiliTrak - ispravlja vozačeve pogreške

Danas se niti jedan skuplji automobil ne može zamisliti bez sustava elekronskog nadzora stabilnosti. Koliko li su samo puta ovi sustavi vozače spasili od udesa diskretnim aktiviranjem, a da sami vozači toga nisu bili niti svjesni. U Europi se udomaćio naziv ESP, u Japanu VSA, u SAD-u StabiliTrak.

Stabilitrak sustav je predstavljen 1997. godine, a ugrađuje se u razne Cadillac, Buick, Pontiac i Chevrolet automobile. U prinicpu radi slično ESP-u. Čitav niz senzora prati brzinu automobila, brzinu vrtnje i grip kotača. Kada se prevelikom brzinom uđe u zavoj te kotači počnu gubiti grip ili proklizavati sustav samostalno prema potrebi koči odgovarajući kotač kako bi automobil vratio na sigurnu putanju.

Caddy-CTS-999

Prve generacije Stabilitraka nisu se mogle isključiti. Nova generacija koja se ugrađuje u vhunske automobile poput Chevrolet Camara i Corvette te Cadillac CTS-V imaju mogućnost djelomičnog isključivanja kako bi iskusni vozači mogli driftati i malo zabacivati stražnjicu automobila.

2008-Pontiac-G8-3
Ključne riječi:
Cadillac ESP General Motors Pontiac StabiliTrak VSA
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.