Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Može se voziti i s pola cilindara

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 14.12.2013. 21:40

Sustavi isključivanja cilindara 

Može se voziti i s pola cilindara

Može se voziti i s pola cilindara

U praksi što više cilindara ima motor to više i troši goriva. Što se tiče konjskih snaga postoji mnogo automobila veće snage koji troše manje goriva od manje snažnih automobila sa jednakim brojem cilindara.

General Motors prvi je krajem 1970-ih počeo sa razvojem sustava koji bi u laganom režimu rada isključivali pola cilindara u motoru. Cadillac je još 1981. godine predstavio model Seville sa 8 cilindara zapremine 4.5 litara koji je kod trenutnog blagog opterećenja imao mogućnost isključenja polovice cilindara čime je u ležernoj vožnji štedio gorivo. Radilo se o mehaničkom sustavu koji je bio unaprijed predprogramiran tako da je laganim pritiskom na gas isključivao redom cilindre 1,4,6 i 7 na način da bi zatvarao podizače usisnih i ispušnih ventila. Naglim pritiskom na papučicu gasa svi cilindri su bili u funkciji. Budući da se radilo čisto o mehaničkom sustavu zatavranje i otvaranje cilindara nije baš bilo uglađeno stoga je narednih 20-ak godina ovaj sustav ostao pomalo zaboravljen. Mnogo moderniji elektro-hidraulični sustav prvi puta je ugrađen 2001. godine u Cadillacov Northstar 4.6 V8 motor koji se ugrađivao u modele Seville i DeVille. U ovom slučaju upravljanje rada ventila za polovicu cilindara vršio je solenodini ventil kojim pak upravlja centralina motora.

cq5dam.web.1280.1280

Danas mnogo proizvođača ima u ponudi ovakve sustave, no kao i u većini slučaja ugrađuju se samo u prilično skupe automobile. Honda ga naziva Variable Cylinder Management (VCM) te se ugrađuje u američke V6 verzije Accorda koji ima mogućnost gašenja sa 6 na 4 pa na 3 cilindra. Chrysler ga naziva Multi Displacemnet System (MDS), a ugrađuje se u 5.7 V8 Hemi motore u modele 300C, Dodge Challenger i Charger. Mercedes ga pak naziva Active Cylinder Control (ACC) te je 2001. debitirao u 5.8 V12 motoru za S klasu. General Motors ovaj sustav ugrađuje i u novi moćni Chevrolet Camaro sa V8 6.2 snagatorom.

VCM1

VW sličan sustav koristi u 1.4 litrenom TSI motoru snage 140 konja sa sustavom za gašenje cilindara. U režimu rada od 1.400 do 4.000 okretaja i pri upotrebi 25 do 75 Nm gase se 3. i 4. cilindar. Sustav je sličan Hondinom I-Vtec sustavu upravljanja usisnim i ispušnim ventila. Kod laganog opterećenja motora podizač drži zatvorene ventile 3. i 4. Naglim pritiskom na papučicu gasa ulje u podizačima stvara tlak kojima podizači ventila dobviaju primarnu funkciju upravljanja ventilima te uključuje cilindre. Ovime se u Polu štedi 0.6 litara goriva, a u Golfu VII 0.4 litara.

Ključne riječi:
Cadillac Dodge Polo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 9. prosinac 1963.

12-9-1963 Proizveden posljednji Studebaker

Proizveden posljednji Studebaker

Studebaker Brothers Manufacturing Company, osnovan tijekom civilnog rata, bio je najveći svjetski proizvođač kočija sa zapregom. Kada su stigli auti, Studebaker je postao poznati proizvođač automobila. Ipak, Studebaker nije mogao držati korak s konkurentima.

vs