Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Može se voziti i s pola cilindara

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 14.12.2013. 21:40

Sustavi isključivanja cilindara 

Može se voziti i s pola cilindara

Može se voziti i s pola cilindara

U praksi što više cilindara ima motor to više i troši goriva. Što se tiče konjskih snaga postoji mnogo automobila veće snage koji troše manje goriva od manje snažnih automobila sa jednakim brojem cilindara.

General Motors prvi je krajem 1970-ih počeo sa razvojem sustava koji bi u laganom režimu rada isključivali pola cilindara u motoru. Cadillac je još 1981. godine predstavio model Seville sa 8 cilindara zapremine 4.5 litara koji je kod trenutnog blagog opterećenja imao mogućnost isključenja polovice cilindara čime je u ležernoj vožnji štedio gorivo. Radilo se o mehaničkom sustavu koji je bio unaprijed predprogramiran tako da je laganim pritiskom na gas isključivao redom cilindre 1,4,6 i 7 na način da bi zatvarao podizače usisnih i ispušnih ventila. Naglim pritiskom na papučicu gasa svi cilindri su bili u funkciji. Budući da se radilo čisto o mehaničkom sustavu zatavranje i otvaranje cilindara nije baš bilo uglađeno stoga je narednih 20-ak godina ovaj sustav ostao pomalo zaboravljen. Mnogo moderniji elektro-hidraulični sustav prvi puta je ugrađen 2001. godine u Cadillacov Northstar 4.6 V8 motor koji se ugrađivao u modele Seville i DeVille. U ovom slučaju upravljanje rada ventila za polovicu cilindara vršio je solenodini ventil kojim pak upravlja centralina motora.

cq5dam.web.1280.1280

Danas mnogo proizvođača ima u ponudi ovakve sustave, no kao i u većini slučaja ugrađuju se samo u prilično skupe automobile. Honda ga naziva Variable Cylinder Management (VCM) te se ugrađuje u američke V6 verzije Accorda koji ima mogućnost gašenja sa 6 na 4 pa na 3 cilindra. Chrysler ga naziva Multi Displacemnet System (MDS), a ugrađuje se u 5.7 V8 Hemi motore u modele 300C, Dodge Challenger i Charger. Mercedes ga pak naziva Active Cylinder Control (ACC) te je 2001. debitirao u 5.8 V12 motoru za S klasu. General Motors ovaj sustav ugrađuje i u novi moćni Chevrolet Camaro sa V8 6.2 snagatorom.

VCM1

VW sličan sustav koristi u 1.4 litrenom TSI motoru snage 140 konja sa sustavom za gašenje cilindara. U režimu rada od 1.400 do 4.000 okretaja i pri upotrebi 25 do 75 Nm gase se 3. i 4. cilindar. Sustav je sličan Hondinom I-Vtec sustavu upravljanja usisnim i ispušnim ventila. Kod laganog opterećenja motora podizač drži zatvorene ventile 3. i 4. Naglim pritiskom na papučicu gasa ulje u podizačima stvara tlak kojima podizači ventila dobviaju primarnu funkciju upravljanja ventilima te uključuje cilindre. Ovime se u Polu štedi 0.6 litara goriva, a u Golfu VII 0.4 litara.

Ključne riječi:
Cadillac Dodge Polo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.