Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Inovativna tehnologija ubrizgavanja goriva

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 11.04.2013. 10:50

Volvo 

Inovativna tehnologija ubrizgavanja goriva

Inovativna tehnologija ubrizgavanja goriva

Volvo je razvio inovativnu tehnologiju ubrizgavanja u novoj VEA obitelji motora koji će biti predstavljeni na jesen 2013. godine. Inovativna i-ART tehnologija ubrizgavanja značajno će smanjiti potrošnju novih dizelskih motora.

Korištenjem povratnih informacija o pritisku ubrizgavanja na svakom injektoru goriva, umjesto korištenja samo jednog senzora pritiska u zajedničkom vodu, i-ART tehnologija omogućava konstantnu kontrolu i odvojeno prilagođavanje ubrizgavanja u svakom od četiri cilindra.

„Povećanje pritiska ubrizgavanja na vrlo visokih 2.500 bara, uz dodatak inovativne i-ART tehnologije, može se opisati kao drugi veliki korak u dizelskoj revoluciji. Značaj ovog dostignuća jednak je izumu lambda sonde u katalitičkom konverteru još davne 1976. godine. To je naša nova svjetska inovacija,“ ističe Derek Crabb, dopredsjedik odjela za razvoj motora pri Volvo Car grupaciji, te dodaje: „Svaki injektor na vrhu ima mali kompjuter koji nadgleda pritisak ubrizgavanja. Korištenjem ove informacije, samopodešavajući i-ART sustav osigurava idealnu količinu goriva u svakom trenutku procesa izgaranja.“

Volvo razvio inovativnu tehnologiju ubrizgavanja_2_800

Kombiniranje visokog pritiska ubrizgavanja i i-ART tehnologije daje kupcu motor koji ima manju potrošnju, manju razinu štetnih emisija, ali i bolje mogućnosti te prikladan zvuk.

Usporedo s novim motorima, Volvo će predstaviti i novu 8-stupanjsku automatsku transmisiju koja pridonosi uglađenoj vožnji i izvrsnoj ekonomičnosti. Common rail dizelaši i benzinci s izravnim ubrizgavanjem su standard u nadolazećoj modularnoj obitelji dizelskih i benzinskih motora. Nekoliko razina turbopunjenja otvara mogućnost fleksibilnosti ponude od ultraštedljivih do izrazito jakih pogonskih jedinica. Kako bi se zadovoljile potrebe kupaca, određeni će motori dobiti dodatne mogućnosti preko elektrifikacije ili neke druge pomoćne tehnologije.

Ključne riječi:
i-ART Volvo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 6. srpanj 1955.

Kontrola razine smoga

U SAD-u je donesena uredba Federal Air Pollution Control Act kojom se po prvi puta u svijetu država uključila u analize i kontrole zagađenja koje uzrokuju automobili. Sedam godina kasnije SAD kao prvi ulaže novac u borbu protiv auto zagađenja.

vs