Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Tehnologija zamašnjaka štedi do 25 posto goriva

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 25.04.2013. 16:54

Volvo 

Tehnologija zamašnjaka štedi do 25 posto goriva

Tehnologija zamašnjaka štedi do 25 posto goriva

Tehnologija zamašnjaka u kombinaciji s četverocilindarskim turbomotorom ima potencijal smanjenja potrošnje goriva do 25 posto u usporedbi sa šestcilindarskim turbomotorom sličnih performansi.

Volvo je finalizirao opsežno testiranje kinetičke tehnologije zamašnjaka na javnim cestama, a postignuti rezultati potvrđuju da je u pitanju lagana, jeftina i ekološki izuzetno učinkovita tehnologija.

„Testiranje ovog eksperimentalnog sustava pohranjivanja kinetičke energije provedeno je tijekom 2012. godine, a rezultati pokazuju da tehnologija u kombinaciji s četverocilindarskim turbomotorom ima potencijal smanjenja potrošnje goriva do 25 posto u usporedbi sa šestcilindarskim turbomotorom sličnih performansi. S dodatnih 80 KS, četverocilindarski motor bez problema nudi performanse šestcilindarskog motora“ ističe Derek Crabb, dopredsjednik odjela za razvoj pogonskih sustava pri Volvo Car grupaciji.

Volvo potvrdio da tehnologija zamasnjaka stedi do 25 posto goriva_2_800

Eksperimentalni sustav, poznatiji i kao KERS sa zamašnjakom (Kinetic Energy Recovery System) je ugrađen na stražnju osovinu. Tijekom usporavanja, enegija kočenja ubrzava zamašnjak do 60.000 okretaja u minuti, a kada se automobil ponovno počne kretati, rotacija zamašnjaka se prenosi na stražnju osovinu preko posebno dizajniranog prijenosa.
Motor s unutrašnjim sagorijevanjem, koji pokreće prednje kotače, automatski se gasi prilikom kočenja. Energija iz zamašnjaka koristi se za ponovno ubrzanje vozila ili pokretanje vozila konstantnom brzinom na otvorenoj cesti.

„Pohranjena energija je dovoljna da kratkotrajno pokreće automobil. To ima značajan utjecaj na potrošnju goriva. Naši izračuni predviđaju da je gotovo pola službenog NEDC ciklusa vožnje moguće odvesti s isključenim klasičnim motorom s unutrašnjim sagorijevanjem,“ pojašnjava Derek Crabb.
S obzirom na to da se zamašnjak aktivira kočenjem i da je količina pohranjene energije limitirana, tehnologija je najučinkovitija prilikom vožnje sa stalnim kočenjima i kretanjima. Drugim riječima, najveće uštede mogu se ostvariti u gradskoj vožnji ili aktivnoj vožnji po zavojima s mnogo kočenja.
Ukoliko se energija iz zamašnjaka kombinira s punim kapacitetom klasičnog motora s unutrašnjim sagorijevanjem, vozilu može dati dodatnih 80 KS i značajan rast okretnog momenta, što se izravno prenosi na ubrzanje do 100 km/h koje se značajno skraćuje. Eksperimentalni automobil, Volvo S60, ubrzava do 100 km/h za sjajnih 5,5 sekundi.

Pogon uz pomoć zamašnjaka testiran je još tijekom 80-tih godina prošlog stoljeća u modelu Volvo 260, a čelični je zamašnjak bio predmet testiranja brojnih proizvođača. Ipak, kako je jedinica bila sastavljena od čelika te time velika i teška, imala je ograničen rotacijski kapacitet te nije predstavljala održivu alternativu. Današnji zamašnjak, koji je Volvo testirao u svojim vozilima, izrađen je od ugljičnih vlakana. Teži oko 6 kg i ima promjer od 20 cm. Uz to, vrti se u vakuumu kako bi se minimalizirali frikcijski gubitci.

„Mi smo prvi proizvođač automobila koji primjenjuje tehnologiju zamašnjaka na stražnjoj osovini automobila opremljenog motorom s unutrašnjim sagorijevanjem koji pokreće prednje kotače. Nakon kompletiranja uspješnih testova, sljedeći je korak ocijeniti mogućnosti implementacije tehnologije u našim budućim modelima,“ zaključuje Crabb.

Ključne riječi:
tehnologija Volvo zamašnjak
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. travanj 1925.

4-25-1925 Debi Maseratija

Debi Maseratija

Prvi automobil Alfierija Maseratija, Tipo 26, debitirao je pobijedivši u svojoj klasi u Targa Floriju. Alfieri Maserati sam je vozio trkaći automobil.

vs

.::.